HRT METEO – jedinstvena aplikacija za vremensku prognozu

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Na HRT-u je predstavljena nova aplikacija za mobilne uređaje HRT METEO. S pomoću nje mogu se pratiti vremenski uvjeti za čak osam većih područja u Hrvatskoj, i to za tri dana unaprijed

Aplikaciju su izradili Hrvatska radiotelevizija i Državni hidrometeorološki zavod, a među rijetkima je u južnoj i jugoistočnoj Europi koja omogućuje subjektivne meteorološke prognoze.

U godini u kojoj obilježavamo 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije to je još jedan dar našim korisnicima, ali i podsjetnik na dugogodišnju uspješnu suradnju javnoga medijskog servisa i Državnoga hidrometeorološkog zavoda, istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

Ova je aplikacija prirodni nastavak suradnje koju Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatska radiotelevizija njeguju još od 50-ih godina prošloga stoljeća. Aplikacija sažima sva znanja u meteorologiji i donosi jedan ljudski pristup naših stručnjaka, izjavila je ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

Aplikacija HRT METEO daje podatke sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda i subjektivne prognoze školovanih meteorologa utemeljene na subjektivnim analizama i procjenama svakodnevno stotinjak izračuna različitih modela atmosfere i višegodišnjemu iskustvu u radu s tim modelima te, osim toga, znanstveno opravdane prognoze – za kraće razdoblje po mjestima, a za dulje po područjima, istaknuo je glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.

Aplikacijom HRT METEO javni medijski servis nastavlja pratiti svjetske trendove multiplatformnosti i dostupnosti na različitim medijima te pridonosi većoj prisutnosti javno korisnih informacija ne samo na Hrvatskome radiju, Hrvatskoj televiziji, HRT-ovu teletekstu i mrežnoj stranici, gdje odnedavno postoji i usluga HRTi, nego i na mobilnim telefonima, istaknuo je glavni urednik Novih medija Hrvatske radiotelevizije Igor Duić.

Aplikacija HRT METEO je besplatna. Možete je preuzeti:

Za android sustav: http://bit.ly/2d5EpGL
Za iOS sustav: http://apple.co/2cWmY8c