Predsjednik Vlade na neformalnom sastanku čelnika zemalja Europske unije u Bratislavi

H201609160

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković koji je sudjelovao na summitu Europske unije u Bratislavi rekao je po završetku da su poruke na sastanku bile pozitivne te da je danas “možda novi početak” za EU

“Čuli smo 27 članica EU-a, bez Britanije. Komentari i poruke bili su vrlo pozitivni. Znamo da imamo izazove ali danas je možda novi početak gdje smo definirali okvir (za sljedećih šest mjeseci) do sastanka u Rimu gdje ćemo slaviti 60 godina EU-a”, rekao je premijer Orešković novinarima po završetku summita.

Ponovio je da su glavne teme sastanka na vrhu bile sigurnost Europske unije i migrantska kriza, gdje je donesena formalna odluka da se pomogne Bugarskoj u jačanju granica.

Orešković je rekao da će 24. rujna sudjelovati na sastanku u Beču kamo je pozvano više zemalja, na mini-summit o migrantskoj krizi. “Tamo ćemo dodatno proširiti raspravu da vidimo na koji način možemo bolje kontrolirati izbjeglice na balkanskoj ruti”, rekao je Orešković.

U Beč je pozvano “deset zemalja najzahvaćenijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon europskog summita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebice migranata”, rekla je glasnogovornica austrijske vlade. Osim Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa, pozvani su i šefovi vlada Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Mađaske, Bugarske, Rumunjske i Makedonije.

“Srbija ima 5.000 izbjeglica, znamo stanje na granici u Grčkoj, Turska ima 3 milijuna – trebamo biti spremni za svaku opciju”, kazao je Orešković.

Na pitanje je li došlo do približavanja stajališta zapada i istoka Europe oko kvota i premještanja migranata, premijer je rekao da se danas nisu spominjale kvote “već smo govorili kako možemo surađivati. Imao sam sastanak s (mađarskim premijerom Viktorom) Orbanom, on je bio u Srbiji i u Bugarskoj”, rekao je, dodajući da je Mađarska vrlo aktivna na tom planu.

“Fokusirali smo se na stvari koje možemo pokrenuti”, rekao je.

Orešković je rekao kako je bilo dosta razgovora o gospodarstvu, mladima i digitalizaciji, a zadnja je tema bila terorizam i kako bolje dijeliti informacije.

Što se tiče europske obrane, koja je također bila jedna od tema, šef hrvatske vlade kazao je da tu još nema nekih definitivnih pozicija, a da postoji “dosta upitnika” oko eventualnog formiranja nove europske vojske. “Prerano je za neke odluke u tom smislu”, rekao je Orešković.

Njemačka i Francuska prije početka summmita najavile su da će svojim kolegama iz Europske unije uputiti “snažnu poruku” oko europske obrane, a poznato je da se Berlin i Pariz zalažu za novi zamah vojnoj suradnji u Uniji, što je dugo vremena bila neka vrsta tabu teme zbog britanskog protivljenja. Hina