Skip to content

Zdravko Marić: Porezne olakšice za uzdržavane osobe i djecu ne diramo, idemo na niži PDV

HDZ-ov tehnički ministar financija Zdravko Marić rekao je u subotu da je pismo koje je zbog konverzije kredita talijanski UniCredit, u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka, jedna od osam koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite vezane uz švicarski franak, uputio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova najava tužbe, odnosno pokretanja procesa te da je EK prolongirala do 30. rujna odgovor u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima

family 5215

Konverzija kredita u švicarskim francima i Zakon o potrošačkom kreditiranju koji ih je omogućio je konzumiran – “iskoristilo ju je 95 posto dužnika u švicarskim francima”, kazao je. Protiv najave tužbe Unicredita pokušat će se boriti dogovorom.

– Imali smo sastanak u vladi s premijerom. Ako krene međunarodni spor, prva je namjera zaštita nacionalnih interesa i poreznih obveznika, rekao je ministar Marić.

I dalje stoji opcija da se kompromisnim rješenjem nađe način koji će zadovoljiti sve strane da do tog međunarodnog sudskog procesa ne dođe, dodao je.

Zdravko Marić je ponešto rekao i o poreznoj reformi.

Ministar financija naglasio je da, što se tiče porezne reforme, ideja oduvijek bila da se napravi sveobuhvatna analiza poreznog sustava koja je trebala polučiti određene smjernice i sugestije što i u kojem smjeru dalje s poreznom reformom.

– Pad Vlade je učinio svoje, neki su koraci i aktivnosti odgođeni, ali sav uloženi rad neće ostati mrtvo slovo na papiru, nego bi trebalo zaživjeti u praksi. Do sada nije bilo nikakvog govora i ništa povrh onoga što je bilo zapisano u programu HDZ-a, a spekulacije pojedinih poreznih oblika ne mogu komentirati, nego se samo od njih ograditi.

Ideja je, kaže, da se stvori stabilan porezni okvir koji će biti atraktivan za gospodarstvenike i građane, ali i investitore. Istaknuo je i da porezna olakšica ili uvećanje osnovnog odbitka za uzdržavane članove i djecu nikada nije dolazila u pitanje. Ideja je, kaže, i da se uz ovo sve ide i s poreznim rasterećenjem, ali važnu ulogu će, naglašava, igrati dva osnovna elementa.

– HDZ je pokrenuo proces formiranja nove Vlade, razgovori idu pozitivno. S druge strane, utjecat će i projekcija državnog proračuna za 2017. godinu. Ako budemo u situaciji da se Vlada formira u razumnom roku, da s ovim izmjenama završimo do kraja godine. Sve izmjene idu s početkom godine, dakle 1. siječnja 2017. godine. To su dva elementa koja će utjecati na poreznu reformu, poručio je Marić.

Upitan kako će u procesu formiranja Vlade pomiriti s Mostom želje i prijedloge, s obzirom na to da se Most protivi poreznom rasterećenju i smanjenju PDV-a, Zdravko Marić je izrazio uvjerenje da će kroz razgovor pojasniti što su sve mislili.

– Unutar sustava PDV-a postoji čitav niz nelogičnosti koji rezultiraju nepravednostima u poreznom sustavu, koje ovom poreznom reformom planiramo smanjiti. Hrvatska ima drugu najvišu opću stopu PDV-a u Europi i sigurno je ideja da se ide prema nižem. Spuštanjem opće stope PDV-a mi ćemo debelo redefinirati postojeći sustav PDV-a, ustvrdio je.

Što se tiče proračuna za iduću godinu, namjera je, naglašava Marić, da nastave s principom koji su zacrtali ove godine, a to je kontrola rashodne strane proračuna, a sav višak od efikasnijeg ubiranja poreznih prihoda ide u smanjenje deficita. lider.media

american soldier 38