Grubisic 037

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u petak 16. rujna 2016. održana je prigodna svečanost uručidbe diplomske listine dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Vinku Grubišiću, uglednom kroatistu i umirovljenom profesoru emeritusu Sveučilišta Waterloo u Kanadi. Pri čemu je Akademijinu diplomsku listinu uručio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan, kazavši da je Hrvatskoj akademiji posebna čast imati među svojim članovima prof. dr. sc. Vinka Grubišića koji ima iznimne zasluge za promicanje hrvatskog jezika i kulture u svijetu. Svečanosti su nazočili i tajnica HAZU Marina Štancl, akademica Dubravka Oraić Tolić i akademik Dubravko Jelčić.

Prof. dr. sc. Vinko Grubišić rođen je 1943. u Posuškom Gradcu u Bosni i Hercegovini. Nakon završene tri godine studija slavistike i latinskoga jezika u Zagrebu emigrirao je u Austriju, a zatim u Švicarsku u kojoj je nastavio studirati germanistiku, filozofiju, klasičnu filologiju i antropologiju na Sveučilištu u Fribourgu, na kojemu je diplomirao slavistiku i pedagogiju 1970., nakon čega je doktorirao u Aix-en-Provenceu 1974. kod svjetski uglednog i glasovitog akcentologa Paula Garda koji je dopisni član Hrvatske akademije od 2006. godine.

Grubisic 040

Od 1975. živi u Kanadu u kojoj djelatnoje u srednjoj školipredavao hrvatski, njemački i francuski jezik, pritom djeluje i kao sudski tumač, a 1988. unatoč onodobnim zahtjevnim okolnostima uspio je osnovati Katedru za hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu Waterloo koja je bila druga sveučilišna katedra na svijetu, na kojoj hrvatski jezik predavao i proučavao kao samostalan jezik pod svojim imenom. Ondje je predavao do umirovljenja 2008. Prije toga je 1985. djelovao je kao gostujući lektor hrvatskoga jezika na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu, na kojemu je 1983. zaslugom Luke Budaka započeo djelovati Hrvatski studij kao najstariji izvandomovinski studij hrvatskog jezika, književnosti i kulture. Prof. dr. sc. Vinko Grubišić priredio je nekoliko sveučilišnih priručnika hrvatskog jezika na engleskom, a 2007. pokrenuo je internetski tečaj hrvatskog jezika. Objavio je više znanstvenih i stručnih djela s temama iz hrvatskog jezika i književnosti, među kojima se izdvajaju Hrvatska književnost u egzilu (1991.) iIzazovne teme starije hrvatske književnosti (2006.). Autor je i nekoliko zbirki pjesama, drama i eseja. Za kulturski doprinos Kanadi nagrađen je 2003. Zlatnom medaljom kraljice Elizabete II.

Ovom prigodicom u HAZU javnosti je predstavljen hrvatski akademik Vinko Grubišić, koji je nedavno na redovnim izborima 2016. za članove Akademije izabran za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pritom je istaknuo da je iznimna čast biti član Hrvatske akademije, slikovito se prisjetivši pojedinih detalja iz razdoblja borbe za afirmaciju hrvatskog jezika u svijetu. Poglavito je naglasio bitište povezivanja Hrvatske sa svojim iseljeništvom i dijasporom, kazavši da ono ima velike intelektne mogućnosti, a ne samo materijalne, što potvrđuju i mnogi dopisni članovi HAZU iz redova hrvatskog iseljeništva u Kanadi i drugih država.

Akademik Vinko Grubišić profesijom jezikoznanstvenik, uz to donekle je javnosti poznat i kao pjesnik, književnik i antologičar. Pjesme su mu uvrštene u antologije hrvatske lirike od sredine osamdesetih, dok su eseji i monografije s područja teorije književnosti, kroatistike i opće lingvistike zapisani u probranim stručnim nakladama u tuzemstvu i svijetu. Među priređenim knjigama koje je objavljivao ističu se udžbenici hrvatskoga jezika i književnosti za dijasporu i izvan domovinsko proučavanje hrvatskog jezika i književnosti koji su nezaobilazno nastavno gradovo na mnogim sveučilištima diljem svijeta na kojima se pročava hrvatski jezik i književnost kao i kulturska povijest Hrvata.

Grubisic 013

Leave a Reply

Your email address will not be published.