U Šibeniku obilježena 25. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

H201609160

H201609160

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u Šibeniku je sudjelovala na središnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice te je tom prigodom zahvalila svim braniteljima, a osobito onima s otoka Žirja koji su prije dvadeset i pet godina obranili Šibenik

“Bitka za Šibenik jedna je od najvažnijih bitaka koje su se odvijale tijekom Domovinskog rata, budući da je ta bitka bila odlučujuća za obranu Dalmacije i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske, a za pobjedu je bila presudna hrabrost hrvatskih branitelja, kao i svih ostalih sudionika rata” kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u svom obraćanju, nakon što je položila u more vijenac za poginule pripadnike Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu.

Hrvatska ratna mornarica ima tradiciju od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas, zbog čega valja biti ponosan na bogati povijesni znamen hrvatskog pomorstva, kazala je Predsjednica. Podsjetila je na doprinos prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pod čijim smo vodstvom stekli slobodu i svoju državu. Tuđman je, nastavila je, pokazao odlučnost i mudrost prema konačnom cilju, kao i prema važnosti državotvorne ideje.

“Postojanost i državotvorne ideje koje su proistekle iz Domovinskog rata zaglavni su kamen i uzor današnjim i budućim nacionalnim i državnim interesima”, ocijenila je hrvatska Predsjednica. Članstvom u NATO savezu, dodala je, zaokružen je cjeloviti i zahtjevan proces pristupnih reformi na svim razinama oružanih snaga koje su danas suvremena, učinkovita i profesionalna vojska, pripravna odgovoriti sigurnosnim zadaćama.

Neprestanim razvojem sposobnosti Hrvatska ratna mornarica omogućava djelotvornu zaštitu hrvatske morske granice, ali i sigurnost morskih granica Europske unije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Podsjetila je i na sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice u humanitarnoj akciji Europske unije kad je posada broda Andrija Mohorovičić iz mora spasila 2.516 osoba. predsjednica.hr