Skip to content

Jaskanske vinske svečanosti do 30. rujna

Tradicionalna jaskanska rujanska vinska fešta održava se od 1992. godine, promovira vina i vinare ovoga kraja te najavljuje novu berbu – to je ujedno najvažnija godišnja manifestacija i društveni događaj u Jastrebarskom i okolici

normal 189Događanja na jaskanskom Sajmištu počinju tradicionalnom povorkom od Strossmayerovog trga do šatora gdje se kroz četiri dana održava bogat kulturno-umjetnički program, degustacijsko-prodajna izložba vina uz kulinarsku ponudu te zabavni večernji sadržaji, a zbog svega toga ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

Osim događanja na Plešivičkoj vinskoj cesti te u šatoru na Sajmištu, Jaskanske vinske svečanosti upotpunjene su otvaranjem brojnih izložbi na temu vina, tu je i neizostavni KotloVINA show – natjecanje u spremanju kotlovine te zanimljiva sportska događanja kao što je Jaskanski vinski treking. Posljednjih nekoliko godina, kao dio Svečanosti, predsjednik Republike Hrvatske organizira berbu grožđa za sve diplomate akreditirane u Hrvatskoj – dobro poznatu i rado posjećenu Diplomatsku berbu.

Manifestacija je također obogaćena Dionizovima večerima – na gospodarstvima vinara Plešivičke vinske ceste, tada se, u ugodnim ambijentima, isprepleću vino i glazba uz kušanje vina i nastupe renomiranih imena hrvatske glazbena scene. Na Jaskanskim vinskim svečanostima svake se godine predstavljaju kandidatkinje za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije. croatia.hr

Plešivička vinska cesta

Ono po čemu je Jaska najpoznatija je Plešivička vinska cesta, otvorena još 2001. godine, a sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom koji će Vas ponosno provesti kroz svoje podrume. Tamo možete kušati osim autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire.

Turistička ponuda Plešivičke vinske ceste može se podijeliti na 3 vrste: svi vinari nude degustaciju vina u svojim podrumima, neki vinari osim degustacije, imaju i ugostiteljsku ponudu, odnosno nude autohtonu domaću hranu, posljednji osim degustacije i ugostiteljske ponude nude i smještaj u prekrasno uređenim smještajnim objektima, sa pogledom na plešivički „vinogradski“ amfiteatar koji svakoga ostavlja bez daha.

Plešivičku vinsku cestu ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ljubazni domaćini. Također, u prekrasnom plešivičkom krajoliku možete uživati i baveći se raznim sportskim sadržajima kao što su: biciklizam, letački sportovi, lov, ribolov, trčanje ili jednostavno šetati plešivičkim obroncima. Tradicionalno, plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske i šire te su tako kvalitetna vina postala sinonim za jaskanski kraj.

Provedite ugodan i bezbrižan vikend u tradicionalno uređenim objektima, počastite se kvalitetnim vinom i uživajte u pogledu na plešivičke obronke prošarane vinogradima. Ljubazni domaćini imaju u ponudi svoja domaća jela, a nakon što Vas bogato ugoste, nude Vam i odmor u jednom od 5 smještajnih objekata na Plešivičkoj vinskoj cesti.