Nova mjera, koja je na snagu stupila prošlog mjeseca, proizvođačima daje vremena do 2020. da se sav jednokratni pribor za jelo, koji se prodaje na teritoriju Francuske proizvede od biološki dobivenih materijala koji se mogu kompostirati

df696096Mjera slijedi zabranu plastičnih vrećica koja je na snagu stupila u srpnju

Dok je nekoliko drugih zemalja kao i neke države SAD-a također zabranilo plastične vrećice, Francuska je čini se prva zemlja koja je uvela zabranu plastičnog pribora za jelo.

Mjera dolazi nakon što je Pariz lani bio domaćin konferencije s temom borbe protiv globalnog zatopljenja.

Dok su ekološke organizacije pohvalile francuski zakon s nadom da će isti primjer slijediti i druge zemlje, protivnici tvrde da će zabrana povrijediti potrošače te da francuske mjere krše pravila Europske unije o slobodnom kretanju roba.

Zabrinuti da bi se francuska zabrana mogla proširiti na druge zemlje, Pack2Go Europe, organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja europske proizvođače ambalaže kaže da će se nastaviti boriti.

‘Pozivamo Europsku komisiju da napravi ispravnu stvar i da poduzme pravne korake protiv Francuske zbog povrede europskog prava’, rekao je tajnik Pack2Go Europe Eamonn Bates. ‘Ako neće EK, mi ćemo’.

Zabranu je predložila Europe Ecologie-Greens Party, a francuski su je zastupnici usvojili s ciljem smanjenja potrošnje energije i otpada te zagađenjem uzrokovanim plastičnim otpadom.

Ekolozi su zabranu htjeli uvesti prije 2017., no odgođena je do 2020. jer se ministrica okoliša Segolene Royal prvo protivila zakonu.

Royal je smatrala da je riječ o anti društvenoj mjeri, tvrdeći da obitelji s financijskim poteškoćama, redovito koriste jednokratno suđe.

Ovom se mjerom zabranjuje prodaja plastičnih čaša, tanjura za jednokratnu upotrebu, osim ako nisu izrađeni od bio materijala koji se može kompostirati u domaćoj odlagališnoj jedinici.

Bates tvrdi da nema dokaza da je jednokratni pribor od bio materijala ekološki koristan i da nema proizvoda od plastike dobivene od bio materijala koji se može razgraditi u domaćoj odlagališnoj jedinici.

Phillip Jacobsen, utemeljitelj Greenmunch, kanadski trgovac eko friendly materijalom ovu mjeru vidi kao pokušaj Francuske da poboljša navike ljudi kod posezanja za jednokratnim predmetima, a ne samo kao poboljšanje ekološkog zdravlja.

‘Europa ima više kulture u uživanju u hrani i sporiji način života i mislim da je ovo pokušaj da se tome vrati’, rekao je Jacobsen.

Francuska zabrana zahtijeva da se proizvodi mogu razgraditi u domaćem kompostiranju. U tom okolišu, današnjem kompostabilnom priboru za jelo potrebna su desetljeća da se biorazgrade. Jacobsen dodaje i će se kroz pet godina razviti nova tehnologija koja će kreirati trajni eko friendly potrošni materijal koji se brzo raspada. Izvor: Global News Ca

Leave a Reply

Your email address will not be published.