Skip to content

EK vijesti 16. rujna 2016.

European Commission 1

Predsjednik Juncker sudjelovao u Bratislavi na skupu 27 čelnika država i vlada EU-a

Predsjednik Juncker boravio je danas u Bratislavi kao sudionik skupa 27 čelnika država i vlada EU-a. Po dolasku na neformalni sastanak predsjednik Juncker izjavio je: „Danas je bitno nadići razlike. Da bi Europa funkcionirala, potrebno nam je jedinstvo“.Večeras će se održati konferencija za medije (predviđeno je u 18.30) s predsjednikom Junckerom, predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom i slovačkim premijerom Robertom Ficom. Prijenos će se moći pratiti putem servisa EbS.  

EU na najvišoj razini sudjeluje na UN-ovu skupu na vrhu o migracijama i 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a

Delegacija Europske unije na najvišoj razini sljedećeg tjedna otputovat će u New York kako bi sudjelovala na UN-ovu skupu o sve većim kretanjima izbjeglica i migranata 19. rujna i na ovogodišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a od 20. do 29. rujna. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini pridružit će se predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku na UN-ovu skupu o migracijama i na UN-ovoj općoj raspravi. Potpredsjednica Kristalina Georgieva, povjerenik za europsku regijsku i susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj NevenMimica, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete, povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane VytenisAndriauskaitis, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos kao i povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides također će tijekom čitavog tjedna sudjelovati na sastancima na najvišoj razini u UN-u i New Yorku. Stoga kako biste doznali najnovije pojedinosti o tomu pratite oznake @EUatUN i #UNGA. Dodatne informacije o partnerstvu EU-a i UN-a dostupne su u ovom informativnom članku. EU-ov paket za medije o UN-ovu sastanku na vrhu o migracijama dostupan je ovdje

Komisija odobrila pojedine GMO proizvode upotrebljive u hrani i hrani za životinje 

Komisija je danas odobrila stavljanje na tržište proizvoda za primjenu u hrani i hrani za životinje koji sadrže razne oblike genetski modificiranog kukuruza, sastoje se od njega ili se od njega proizvode. Tih jedanaest genetski modificiranih organizama prošlo je sveobuhvatan postupak odobrenja, uključujući pozitivno znanstveno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). U skladu s tim postupkom Komisija je donijela odluke koje su bile na čekanju. Odobrenja vrjede deset godina, a na sve proizvode proizvedene od tih genetski modificiranih organizama primjenjivat će se stroga pravila EU-a o označivanju i sljedivosti. Odluke o odobrenju ne odnose se na uzgoj. Dodatne informacije potražite ovdje.

EUROSTAT: drugo tromjesečje 2016. – stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju stabilna na 1,7 posto, u području EU28 na 1,8 posto

U drugom tromjesečju 2016. stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju (EA19) iznosila je 1,7 posto, odnosno bila je stabilna u odnosu na prethodno tromjesečje, ipak veća u odnosu na 1,5 posto u drugom tromjesečju 2015., pokazuju podatci koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U drugom tromjesečju 2016. stopa slobodnih radnih mjesta u području EU28 iznosila je 1,8 posto, odnosno bila je stabilna u odnosu na prethodno tromjesečje, ali veća u odnosu na 1,7 posto u drugom tromjesečju 2015.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika