Humanitarna akcija Terry Fox Run ove će se godine održati po 36. put u svijetu i 17. put u Hrvatskoj 25. rujna na Jarunu, očekuje se više od 10.000 sudionika, a sav prihod bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za istraživanja lijeka protiv raka

sports 10Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu, 17. rujna, ispred kafića “Charlie” u Gajevoj ulici, a organizatorima će se pridružiti osobe iz javnog života, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna trka Terry Fox Run trči radi podizanja svijesti o važnosti istraživanja lijeka protiv raka te poručio da očekuju sudjelovanje još više ljudi nego prijašnjih godina. Terry Fox je u Kanadi junak koji je zbgo nevjerojatne hrabrosti i odlučnosti ostao zauvijek u srcima ljudi, naglasio je Maksymiuk.

Humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao “Maraton nade”. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u preko 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga naglasio je da se tom akcijom prikuplja novac za plemeniti cilj, borbu protiv zloćudnih bolesti. Do sada je prikupljeno više od 10 milijuna kuna, a tim je novcem, primjerice, kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije onkogena kod istraživanja nasljednog raka dojke. Izuzetno sam zadovoljan našim doprinosom u istraživanjima, dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti, naglasio je Eljuga.

Ministar zdravlja Dario Nakić istaknuo je da humanitarna utrka poručuje kako ne smijemo odustati pred problemima u borni protiv malignih bolesti. Akcija je usmjerena na borbu protiv raka, bolesti koje u Hrvatskoj ima nešto manje od prosjeka Europske unije, ali je smrtnost veća, kazao je Nakić.

Naglasio je važnost preventivnog djelovanja. Vrlo je važno podizanje svijesti stanovništva o liječenju, ali i shvaćanja da se treba naučiti živjeti s bolešću, odnosno pokušati učiniti najviše što se može, poručio je Nakić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je Terry Fox svima uputio poruku da se nikada ne smije odustajati, te je “sa željeznom voljom i dijamantnom disciplinom pomicao granice i ostavio trag za cijeli milienij”. Grad Zagreb uvijek je prisutan tamo gdje se pomaže ljudima koji su zaboravljeni, siromašni i bolesni. Prevencija je najbolji lijek protiv bolesti, rekao je Bandić. Hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.