Skip to content

EK vijesti 15. rujna 2016.

European Commission 1

Pravednije oporezivanje: Komisija započela sastavljati u EU prvi zajednički popis nekooperativnih poreznih obveznika

Europska komisija započela sastavljati prvi zajednički popis u EU nekooperativnih poreznih obveznika predstavljajući predprocjene („pregleda stanja”) svih trećih država prema ključnim pokazateljima. Za sad je na državama članicama da odaberu koje bi se države trebale detaljnije analitički pregledati tijekom sljedećih mjeseci kako bi se točno utvrdilo koje države ne poštuju pravila u pogledu oporezivanja. Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „U Europskoj uniji ozbiljno shvaćamo svoje međunarodne obveze u pogledu dobrog upravljanja u području oporezivanja. Podrazumijva se da i od drugih država očekujemo isto. Sa svojim partnerima želimo pravedne i otvorene rasprave o poreznim pitanjima jer ta se pitanja dotiču svih nas koji smo dio globalne zajednice. EU-ov popis bit će naš alat za odnose s trećim državama koje odbijaju igrati pošteno.“ U siječnju 2016. Komisija je pokrenula proces od tri koraka za izradu EU-ova zajedničkog popisa u okviru šire agende EU-a protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. Objavljeni su priopćenje za medijememorandum i pregled stanja.

Suzbijanje monopola: Komisija objavila početne nalaze istraživanja sektora e-trgovine

U danas objavljenom preliminarnom izvješću Europske komisije o istraživanju sektora e‑trgovine potvrđuje se brz rast tog sektora u EU-u te utvrđuju poslovne prakse koje bi mogle ograničiti tržišno natjecanje i izbor potrošača. Cilj istraživanja sektora jest utvrditi eventualne probleme u pogledu tržišnog natjecanja na europskim tržištima e-trgovine. Komisija je tijekom istraživanja prikupila dokaze od gotovo 1800 poduzeća koja se bave e-trgovinom robe široke potrošnje i digitalnog sadržaja te analizirala oko 8000 ugovora o distribuciji. U izvješću se utvrđuju poslovne prakse koje mogu izazvati zabrinutosti u pogledu tržišnog natjecanja. Komisija može pokrenuti posebne istražne postupke kako bi osigurala usklađenost s pravilima EU-a o restriktivnim poslovnim praksama i spriječila zlouporabu vladajućeg položaja na tržištu. Margrethe Vestager, povjerenica zadužena za politiku tržišnog natjecanja, izjavila je: „E-trgovina je poprimila veliko značenje za potrošače i znatno utječe na poslovanje i strategije poduzeća. Tvrtke trebaju imati slobodu pri odlučivanju o svojim prodajnim strategijama na internetu. Istodobnno, protumonopolska tijela moraju se pobrinuti da se tvrtke ne upuštaju u protutržišne poslovne prakse. Takvim bi se praksama europskim potrošačima onemogućilo da iskoriste sve prednosti e-trgovanja u smislu većeg izbora i nižih cijena.“ Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

Europske snage solidarnosti mladima će omogućit praktičnu solidarnost 

Predsjednik Juncker u svom je jučerašnjem govoru o stanju u Uniji najavio osnivanje Europskih snaga solidarnosti: „U Europi postoji mnoštvo mladih socijalno osviještenih osoba koje su voljne pridonositi društvu i pomoći u iskazivanju solidarnosti. […]Komisija danas predlaže osnivanje Europskih snaga solidarnosti. Mladi diljem EU-a moći će pružiti svoju pomoć tamo gdje je najpotrebnija, kao odgovor na krizne situacije poput izbjegličke krize ili nedavnih potresa u Italiji. Želim da se Europske snage solidarnosti aktiviraju što prije, a da do 2020. u njima sudjeluje prvih 100 000 mladih Europljana. Dobrovoljnim sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti ti će mladi ljudi dobiti priliku razvijati vještine ali i stjecati ne samo radno, već i vrjedno životno iskustvo.“ Dodatne informacije dostupne su u dokumentu s najčešćim pitanjima.