17. i 18.9., Trg kralja Tomislava, Samobor

IMAG0218

Ovogodišnji, 8. samoborski medni dani održat će se 17. i 18. rujna na glavnom samoborskom trgu, Trgu kralja Tomislava, u organizaciji pčelarske udruge Samobor i Sv. Nedelja

Cilj organizacije 8. samoborskih mednih dana je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturnoumjetničkih društava, dječjih zborova, tamburaša i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine – pjesme, plesove i običaje našega samoborskog i svetonedeljskog kraja.

Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestaciji će sudjelovati pčelarice i pčelari, obrtnici i drugi izlagači tradicijske baštine i starih zanata, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program 8. samoborskih mednih dana obuhvaća pet tematskih cjelina i to:

– Apiterapijsko savjetovalište i pčelarske radionice
– stručna predavanja
– bogat kulturno-umjetnički program
– izložbu i prodaju pčelinjih proizvoda, od meda i proizvode na bazi meda
– gastronomsku kušaonicu gdje će se u subotu pripremati već tradicionalno lovački paprikaš s peludom i medom te će ga gosti i posjetitelji imati priliku kušati, a u nedjelju je degustacija medenih kolača.

Kao zanimljivost za posjetitelje ove godine će se održati stručna predavanja o djelovanju pčelinjeg otrova i propolisa na ljudski organizam, uz prezentaciju dvije knjige koje govore o tome.

Prvo predavanje u subotu održat će profesor dr. Nikola Kezić koji će nam pojasniti tehnološke postupke skupljanja pčelinjeg otrova, njegovu primjenu te djelovanje, a drugo predavanje održat će dr. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Ona će pobliže objasniti upotrebu pčelinjeg otrova u kozmetici u predavanju „Pčelinji botox“ . Predavanja u subotu završavaju prezentacijom knjige Jadranke Lukete „Pčelarenje kao (api)terapija za starije osobe i osobe s invaliditetom“, koja će i u nedjelju u terminu od 10:30 do 12:00 sati govoriti na temu „Propolis u hitnoj samopomoći i u svakodnevici“.

Posebne atrakcije manifestacije su kušaonice i nagradna igra za posjetitelje, uz bogati nagradni fond i zanimljiv glazbeni program.