Skip to content

Borut Krajnc – PRAZNINE / POLITIKA

Borut Krajnc 1

Borut Krajnc
Praznine / Politika
Kustos: Miha Colner
Galerija PM
od 15. 09. (u 19 sati) do 25. 09. 2016.

foto galerija

Borut Krajnc jedan je od najaktivnijih i kritički najhvaljenijih osoba na ljubljanskoj fotografskoj sceni čiji se rad bavi aktualnim pitanjima iz njegove neposredne okoline. Koristeći konceptualni kao i dokumentaristički pristup, Krajnc istražuje blizak odnos između politike i ekonomije.

Umjetnik i fotograf, Borut Krajnc, na svakom koraku odražava mikro ili makro situacije iz svoje neposredne okoline. Jedan je od njegovih najopsežnijih, tekućih projekata serija fotografija Praznine (2004. – 2008.) kojom je dokumentirao prazne jumbo plakate, citylights i druge reklamne površine, što predstavlja prilično rijetku i apsurdnu situaciju u kapitalističkom svijetu. Fotograf je slijedio, profesionalno i privatno, više ili manje očite tragove ideoloških i socijalnih preobražaja, prijelaza iz staroga u novi društveni i politički poredak, širenja slobodnog tržišta, nemilosrdne borbe za prevlast i drugih općih posljedica globalizacije u njegovom neposrednom okruženju.

Borut Krajnc 2

U skladu sa svojim prethodnim radom, nedavno je objavio seriju fotografija Politika (2012. – 2014.) snimljenih tijekom izborne kampanje sadašnjeg slovenskog predsjednika Boruta Pahora. Kandidat koji je bio odlučan u nakani da pobijedi na izborima (što je u konačnici i uspio) odlučio se približiti običnim ljudima radeći poslove u primarnom i sekundarnom sektoru, tj. u tvornicama i na poljima. Krajnc je dokumentirao ovu šaradu te razotkrio nečasnu populističku gestu lokalnih političkih elita koje su, kao i sve elite diljem Europe, tijekom posljednja dva desetljeća otvoreno podržavale interese kapitala na štetu naroda.

Borut Krajnc (1964.) dokumentaristički je fotograf i fotoreporter tjednika Mladina, kao i samostalni umjetnik koji živi i radi u Ljubljani.

Borut Krajnc 3