Više sporta prije puberteta jača koštanu masu, osobito kod djevojčica

photo Leo Rivas Micoud

Grupa švedskih znanstvenika provela je istraživanje o gustoći koštane mase djece do 13 godina te pozvala školske uprave da u nastavu jedanput tjedno uvedu najmanje tri i pol sata sportskih aktivnosti jer se na taj način kod njih povećava koštana masa, a rezultati studije pokazali su i da djevojčice od pojačane fizičke aktivnosti imaju više koristi od dječaka, objavili su francuski mediji

Nakon dobivenih rezultata nove studije znanstvenici pozivaju adolescente da s jačanjem mišićne mase započnu što ranije, od malih nogu. Rezultate istraživanja bilježili su sedam godina, a proveli su ga u četiri osnovne škole na 261 učeniku i učenici u dobi od šest do devet godina. Mjerili su učinak dodatne tjelovježbe na gustoću koštane mase. Vježbe su u tjedan dana trajale tri i pol sata, što je dulje u odnosu na uobičajenih sat vremena, s koliko je u školskom programu zastupljen tjelesni odgoj.

Istraživanje su fokusirali na gustoću koštane mase, strukturu i izdržljivost potkoljenične kosti ili tibije.

Ustanovili su da je kod adolescenatica koje su prakticirale umjerenu do pojačanu fizičku aktivnost, poput gimnastike, košarke… tibia bila snažnija za 6,9 posto, koštana masa gušća za 2,5 posto, a distribucija koštane mase podjednaka u cijeloj potkoljeničnoj kosti, bez obzira na dob djevojčice i njihovu težinu.

Kod dječaka nisu uočeni isti rezultati. Naviknuti na pojačanu i češću sportsku aktivnost od djevojčica, koju su prakticirali i prije sudjelovanja u istraživanju, kod njih nije došlo do značajnije promjene u gustoći koštane mase.

Pokazat će se da je za djevojčice pojačana fizička aktivnost u predadolescentskoj dobi vrlo važna jer kosti s godinama postaju krhkije, osobito u razdoblju menopauze, kada se kod mnogih žena razvija osteoporoza zbog koje su kosti podložnije lomovima.

Švedski pedijatri djeci u pubertetu preporučili su sat vremena fizičke aktivnost dnevno uz uzimanje dostatne količine vitamina D koji povećava apsorpciju kalcija i fosfora iz crijeva, promičući normalno obnavljanje i mineralizaciju kostiju, osobito tijekom zimskih mjeseci.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu međunarodne zaklade “Osteoporosis”. Hina