U HDZ-u počeli pregovori s Mostom o formiranju Vlade

photo Robson Morgan

photo Robson Morgan

Na pregovore o formiranju nove Vlade, u Središnjicu HDZ-a u utorak oko 17 sati stiglo je četveročlano Mosta, izaslanstvo predvođeno vođom te stranke Božom Petrovim, koji novinarima nije želio dati nikave izjave

Most je svojih sedam uvjeta za podršku u formiranju Vlade objavio uoči parlamentarnih izbora i oni se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodrskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o HRT-u, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ranije danas izjavio je novinarima ispred Središnjice stranke kako HDZ ima razumijevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no da neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja. Stoga, istaknuo je, žele s kolegama iz Mosta vidjeti kako se pojedini od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program Vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom, te kakve zakonske posljedice pojedini prijedlozi podrazumjevaju. “Krećemo odvažno. Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove Vlade”, poručio je danas Plenković.

Prvi radni sastanak oko formiranja Vlade u središnjici HDZ-a, kako se neslužbeno doznaje, moga bi potrajati oko sat i pol.

Uz predsjednika HDZ-a Plenkovića u ime te stranke pregovore vode i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier i Davor Božinović.
Uz Petrova, u izaslanstvu Mosta su i Miroslav Šimić, Ivan Kovačić i Ante Čikotić.