U SDP-u: Još nije sve gotovo

chess 1653

Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak kako, unatoč izbornom rezultatu koji HDZ-u daje prednost od sedam mandata ispred Narodne koalicije, smatra da još nije sve gotovo, pa se treba nadati da u postizbornim dogovorima postoji mogućnost da se Vlada formira “u lijevom političkom polu s centrom”

Komadina je na konferenciji za novinare zahvalio svima koji su izašli na izbore i dali glas SDP-ovoj koaliciji, kao i svima koji su sudjelovali u tom demokratskom procesu. Upitan je li predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon objave neslužbenih rezultata u ponoć trebao priznati poraz, Komadina je odgovorio kako treba pričekati.

“S obzirom da postoji mogućnost da se Vlada zatvori i u lijevom političkom polu s centrom, treba pričekati jer za proglašenje poraza ima vremena. Ta točka je formiranje vlade, a ako se formira vlada desnog centra, onda su izbori završili, do tada nisu gotovi”, poručio je.

Novinare je zanimalo i smatra li da nakon niza izgubljenih izbora Milanović treba odstupiti s čela SDP-a, na što je odgovorio kako će svaki od SDP-ovaca učiniti sve za bolji SDP. “SDP-ovac sam od osnutka i stalo mi je do boljitka SDP-a. Prema tome, sve što treba učiniti svatko od nas za bolji SDP će vjerojatno učiniti, vidjet ćemo kada bude vrijeme i kada se završi treća trećina”, rekao je.

SDP nije dobro iskoristio poziciju pozicije i opozicije

Na novinarsku tvrdnju da je Milanović već izgubio šest izbora za redom, a da mu se lošim rezultatima u VIII. izbornoj jedinici na ovim izborima pridružio nositelj liste Narodne koalicije Željko Jovanović (SDP), Komadina je kazao da “nažalost SDP nije iskoristio poziciju pozicije kada smo bili u toj situaciji”.

“Ne baš dobro je iskoristio i poziciju opozicije, ali još nije sve gotovo. Objektivno, u političkoj utakmici, dok se oglasi sučev zvižduk da je utakmica zatvorena, treba se nadati postizbornom sporazumijevanju tako da trebamo pričekati, a u unutarstranačkim procesima također će biti vremena. Ja sam dosta toga rekao i u našoj unutarstranačkoj utakmici“, istaknuo je i dodao: “Što je tu je, građani su svoje rekli”.

Upitan kako tumači da je na izbore u VIII. izbornoj jedinici izašlo oko 40.000 birača manje nego na prošlogodišnjim izborima, pri čemu je SDP-ova koalicija dobila oko 20.000 glasova manje, Komadina je ponovio da bi rezultate ocijenio “tako da smo zapravo dvije trećine odigrali, a sada ulazimo u najvažniju, treću trećinu, a to je zatvaranje vlade”.

Žao mi je zbog lošijeg rezultata u VIII. izbornoj jedinici, bit će vremena za analizu

“Što se tiče VIII. izborne jedinice žao mi je da nije klasično najjača i najbolja u smislu lijevoga centra na državnim izborima. Očito su naši građani i građani Istre kritičniji u svojim političkim preferencijama i zapravo i taj dio neizlaska je isto poruka učesnicima u političkom procesu. Žao mi je da je manji rezultat nego se očekivalo, ali to je tako, bit će vremena za analizu, pogotovu nakon završetka treće trećine” rekao je.

“Završena je predizborna i izborna priča, a po izbornoj priči nitko samostalno ne može sastaviti Vladu. Prema tome, trebat će umješnosti u postizbornom sporazumijevanju, nešto slično kao što je bilo prošli puta, ali s većim iskustvom učesnika, tako da moramo pričekati da bi izbori konačnu točku stavili i na taj dio”, mudro je zaključio Komadina.

(Hina)