Obraćanje Predsjednice Republike

H20160912010667

H20160912010667

Obraćanje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović nakon potpunih rezultata glasovanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske

„Hrvatice i Hrvati i sve hrvatske državljanke i državljani,

Iza nas su uspješno povedeni prvi prijevremeni parlamentarni izbori koji su uslijedili nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi. U tom procesu, Hrvatska se još jednom dokazala kao država zrele demokracije i iz tog izazova izašla je još jača.

Nakon upravo objavljenih potpunih rezultata glasovanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, želim čestitati svim izabranim zastupnicima Devetog saziva Hrvatskog sabora. Na svima vama velika je odgovornost za razvoj i stabilnost države i bolji život svih njezinih građana.

Posebnu čestitku upućujem relativnom pobjedniku izbora gospodinu Andreju Plenkoviću, Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njezinim partnerima.

Unatoč pojedinačnim neprimjerenim izjavama, protekla predizborna kampanja predstavlja značajan demokratski iskorak obzirom da je najvećim dijelom bila usmjerena na egzistencijalne probleme hrvatskih ljudi, a ne na podjele.

No, slabiji odaziv na ovim izborima moramo shvatiti kao poruku upozorenja svima da odgovornije obnašaju povjerene dužnosti i vrate povjerenje u politiku i političare.

Pred nama su konzultacije za sastavljanje nove hrvatske vlade s kojima ću započeti po dobivanju konačnih službenih rezultata izbora od Državnog izbornog povjerenstva.

Želim vrlo jasno naglasiti kako neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume koji iritiraju hrvatsku javnost i nisu put prema izgradnji međusobnog povjerenja kao temelja stabilne vlade. Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja. Treba nam odlučno i sposobno vodstvo okrenuto budućnosti, koje će osigurati stabilnost, razvoj i gospodarski rast.

Vjerujem kako ću vrlo brzo dobiti dokaz o potpori natpolovične većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru za novog mandatara jer Hrvatska nema vremena za gubljenje.“  predsjednica.hr

DSC 6227