Skip to content

EK vijesti 12. rujna 2016.

European Commission 1

EU najavila još dodatno 115 milijuna eura žurne potpore poboljšanju životnih uvjeta izbjeglicama u Grčkoj

Europska komisija pojačanim financiranjem poboljšava životne uvjete izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Grčkoj, najavila je i užrbanu dodjelu još 115 milijuna eura humanitarnim udrugama koje djeluju u toj državi, pa je ukupan iznos sredstava iz instrumenta za hitnu potporu dosegnuo 198 milijuna eura. Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, koji je novi paket pomoći najavio na Međunarodnom sajmu u Solunu 10. rujna, izjavio je: „Europska komisija nadalje solidarno djeluje kako bi poboljšala upravljanje izbjegličkom krizom bliskom suradnjom s grčkom vladom. Glavna svrha novih sredstava je poboljšanje uvjete života izbjeglica u Grčkoj uz ostvarenje vidljivijeg pomaka prije predstojeće zime. Tijekom proteklih mjeseci suradnjom s humanitarnim partnerima znatno smo pridonijeli ponovnoj uspostavi dostojanstvenih uvjeta života. Nastavit ćemo zajednički djelovati dok ne ostvarimo zadatak.“ Europska komisija ove je godine međunarodnim i nevladinim udrugama već osigurala 83 milijuna eura za rješavanje najhitnijih humanitarnih potreba u Grčkoj, uključujući smještaj, primarnu zdravstvenu zaštitu, psihosocijalnu pomoć, bolje higijenske uvjete, neformalno izobrazbu i sigurne prostore za djecu i žene. Europska unija ukupno je Grčkoj osigurala više od milijardu eura za rješavanje aktualnih migracijskih izazova. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak

Energetska unija: Bolje energetsko povezivanje Njemačke i Poljske zahvaljujući europskim strukturskim i investicijskim fondovima

Europska komisija dodijelila je 9,2 milijuna eura iz Europskog fonda za regijski razvoj (EFRR) za energetske spojne vodove između Njemačke i Poljske. Projekt je obuhvatio izgradnju dva plinovoda u poljskim regijama Donjošlesko, Lasów-Jeleniów i Gałów-Kiełczów. Financirat će se i proširenje podzemnog skladišta plina u Wierzchowiceu. Projektom će se povećati kapacitet plinovoda kojim se uvozi plin iz Njemačke kroz Lasów ali i olakšati protok plina plinovodom između tih dviju država. Potpredsjednik za energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio je: „Spojni plinovodi od ključnog su značaja za dovršetak uspostave naše energetske unije.“ Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu izjavila je: „Ovo je primjer aktivnog doprinosa kohezijske politike energetskoj uniji: kućanstvima i tvrtkama pružamo sigurnu i cjenovno pristupačnu energiju po konkurentnim uvjetima.“ Tih 59 kilometara novoizgrađenog plinovoda pridonijet će optimizaciji protoka plina u poljskom prijenosnom sustavu pa i zadovoljiti potrebe za plinom na području s tri milijuna stanovnika – naročito tijekom zime. Dodatne informacije o ulaganjima iz europskih strukturskih i investicijskih fondova u Poljskoj i o doprinosu tih fondova energetskoj uniji dostupne su na internetu.

See also  Završio Changer - svjetske glazbene zvijezde i ugledni predavači donijeli u Šibenik inovacije

NAJAVE

Tjedan klimatske politike: održiv politički zamah podupire klimatske mjere

Od 12. do 18. rujna veleposlanstva u čitavom svijetu obilježavaju Tjedan klimatske diplomacije, u okviru kojega se u EU-u i izvan njega organiziraju zbivanja o mjerama usmjerenima na zaštitu klime. 

Energetska unija: potpredsjednik Šefčovič u Europskoj svemirskoj agenciji

Potpredsjednik za energetsku uniju Maroš Šefčovič boravi danas i sutra u posjetu Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) u Parizu. 

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji