U Szigetvaru održan Hrvatski dan

Hrvatski dan 6

Hrvatska čitavu 2016. godinu na najvišoj državnoj razini dostojonstveno obilježava 450. obljetnicu Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskom, povodom toga je u petak 9. rujna 2016. u Szigetvaru u Mađarskoj održan prigodan Hrvatski dan kojeg su organizirali Ministarstvo kulture RH i hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništava u Mađarskoj uz hrvatske narodne zajednice u toj državi

Na Hrvatskomu danu u Szigetvaru među mnoštvom nazočnih posjetitelja i uglednika nazočio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je pri tom i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke i pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, zamjenica predsjednika Povjerenstva. Zajedno su oni skupa s hrvatskim veleposlanikom u Mađarskoj dr. sc. Gordanom Grlićem Radmanom, izrzali počast Nikoli Šubiću Zrinskom polaganjem vijenca podno njegova novopostavljenog spomenika u središtu Szigetvara. Spomenik je djelo uglednog čakovečkog umjetnika Mihaela Štebiha, postavljen je u ponedjeljak 5. rujna, dva dana uoči središnjeg obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke na kojem su nazočili na najvišoj razini predsjednici i dopredsjednici država, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i mađarski predsjednik Janos Ader i zamjenik turskog premijera Veysi Kaynak.

Hrvatski dan 1

Na otvorenju svečanosti Hrvatskog dana akademik Kusić je istanuo da ovaj jubilej za hrvatski narod ima višestruko značenje s obzirom na znamenitost Nikole Šubića Zrinskog i njegove obitelji za hrvatsku državotvornu ideju, budući da je obitelj Šubić Zrinski spojila i ujedinila sva hrvatska područja, od Bribira odkud potječe i Zrina po kojem je dobila ime Zrinski pa do Čakovca, Ozlja, Čabra i Bakra. „U onodobnici kad Hrvatska nije bila samostalna oni su simbolizirali ideju hrvatske samostalnosti i državnosti pa su obiteljskom mitskom simbolikom mobilizirali naciju. To je konačno došlo do izražaja u Domovinskom ratu kad je Hrvatska postala samostalna“, kazao je akademik Kusić koji je naglasio da su tijekom osam stoljeća zajedničke povijesti Hrvati i Mađari imali zajedničke junake, među kojima su bili i Nikola Šubić Zrinski ali i njegovi praunuci Nikola i Petar Zrinski. „Ta zajednička povijest koja nas na neki način obavezuje došla je osobito do izražaja kod osamostaljenja Hrvatske kojemu je Mađarska dala velik doprinos, na čemu joj se zahvaljujemo“, zaključio je akademik Kusić.

Hrvatski dan 2

Iva Hraste Sočo je kazala da je Sigetska bitka simbol borbe cijelog hrvatskog naroda za obranu slobodu i baštine protiv svih koji žele ugroziti najuzvišenije narodne ljudske vrjednote. „Nikola Šubić Zrinski bio je veliki domoljub i junak koji je pokazao da se pobjeda može ostvariti samo ljubavlju prema domovini“, rekla je Hraste Sočo.

Hrvatski veleposlanik Gordan Grlić Radman poručio je da građani i Hrvatske i Mađarske trebaju biti ponosni na vrline i ideale koje su onodobno imali Nikola Šubić Zrinski i njegovi ratnici.

Hrvatski dan 3

Hrvatskom danu bili su nazočni i hrvatska konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan i nekoliko hrvatskih župana, gradonačelnika i predstavnika drugih institucija iz Hrvatske. S mađarske strane nazočan je bio gradonačelnik Szigetvara Peter Vass i predsjednik mađarskog povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke Janos Hovari.

Hrvatski dan 4

U sklopu Hrvatskog dana održano je više manifestacija, među kojima dvije dramske predstave na hrvatskom i jedna na mađarskom jeziku, obje tematski posvećene obitelji Šubić Zrinski i namijenjene djeci i mladima. Popularne hrvatske zabavne i klapske pjesme dojmljivo je izvodio mješoviti pjevački zbor iz Hreljina i Jadranova, pri čemu je prikazana i videoprojekcija pjesme U boj, u boj u izvedbi zbora Sveučilišta Kwansei Gakuin iz Osake.

Hrvatski dan 5

Na Zrinskom trgu u središtu Szigetvara bili su postavljeni i promidžbeni štandovi turističkih zajednica gradova i županija vezanih uz obitelj Zrinski, Hrvata iz Mađarske i Medijskoga centra Croatica. U kulturskomu centru Vigado otvorena je izložba o 15 godina Zrinske garde Čakovec, predstavljena je knjige Darka Varge Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih, i koncerte su održali mješoviti zbor „Tinodi“ iz Szigetvara, zbor „Studio“ iz Budimpešte i Zagrebački kvartet saksofona.