Skip to content

Izlazne ankete: SDP i HDZ potpuno izjednačeni! Most ostaje treća snaga

d1da9a

Imamo rezultate izlazne ankete! Prema njima, SDP-ova Narodna koalicija i HDZ s partnerima osvajaju jednak broj mandata – njih 57! Most bi trebao osvojiti 12 mandata, dok će Živom zidu pripasti 7 mandata

Milijan Brkić potvrdio je da će biti saborski zastupnik i neće svoj mandat nikome predati ako osvoji dovoljan broj preferencijalnih glasova. “Odlični su nam rezultati, puno bolji nego prošle godine. HDZ je pokazao svoju snagu da je najjača snaga, da ima najviše mandata da će preuzeti vođenje države, a predsjednik Vlade bit će Andrej Plenković”, rekao je Milijan Brkić. “HDZ će voditi glavnu ulogu i neće se dati ucjenjivati”, dodao je Brkić.

Upitan zna li koliko je preferencijalnih glasova dobio u svojoj izbornoj jedinici odgovorio je kako je on nebitan kao pojedinac, već činjenica da je HDZ najjača stranka.

U stožeru Mosta vlada dobra atmosfera. U razgovoru s više Mostovih dužnosnika prije objave rezultata anketa svi su nam rekli da će biti zadovoljni ako osvoje dvoznamenkasti rezultat, odnosno 10 ili više mandata.

– Važno je da smo zadržali parlamentarni status, a očekujemo promjenu tijekom noći i da HDSSB neće ostati na samo jednome zastupniku. Ne znamo tko nam je oteo birače, sve su stranke dobile manje glasova i bit će izuzetno teško sastaviti većinu u Saboru, bit će važan svaki glas – komentirao je HDSSB-ovac Josip Salapić.

Slika1

Slika3

Slika4

Grmoja: S obzirom na negativnu kampanju protiv Mosta možemo biti zadovoljni

Drugi na listi Mosta u VI. izbornoj jedinici i jedan o utemeljitelja te stranke Nikola Grmoja izjavio je u nedjelju navečer Hini kako, s obzirom na negativnu kampanju koja se vodila protiv Mosta među političkim strankama ali i u dijelu medija, mogu biti zadovoljni s 12 mandata koliko im daju najnovije izlazne ankete.

Uvjeren je i da će do kraja večeri ta brojka porasti.

“Sve su političke opcije vodile kampanju protiv nas, od HDSSB-a do IDS-a, preko Čačića koji je poručivao da se Varaždinom neće upravljati iz Metkovića”, rekao je Grmoja.

Na pitanje o potpori Mosta za formiranju nove vlade, Grmoja je podsjetio na uvjete koje je Most postavio SDP-u i HDZ-u u zamjenu za podršku u Vladi.

“Ako ih neće ispuniti, a do sada nisu pokazali da to žele, mi idemo u oporbu”, poručio je.

Vođa Mosta, Božo Petrov, došao je u izborni stožeru Mosta u Zagrebu nešto iza 20 sati u pratnji supruge Maše, praćen burnim pljeskom okupljenih članova i simpatizera Mosta.

Beljak: Neću ići u vladu ako dođe do dogovora s Mostom

– Moram reći da su rezultati izlazne ankete daleko od mojih očekivanja, odaziv je bio slab, ali se zahvaljujem svima koji su unatoč tome glasali za Narodnu koaliciju. Opća ocjena slabe izlaznosti je da je jedan veliki dio građana odlučio nas sve političare ocijeniti s jednom velikom nulom i u budućnosti će se morati mijenjati percepcija o političarima – kazao je HSS-ovac Krešimir Beljak.

Ako se HDZ-u dodaju glasovi iz dijaspore, a nama IDS-ovi, onda je rezultat izjednačen, vidjet ćemo što će napraviti manje stranke. Ja osobno ne bih mogao ići s Mostom u koaliciju, ali ćemo dati bezuvjetnu podršku Zoranu Milanoviću ako to uspije dogovoriti. Neću ići u vladu ako dođe do dogovora s Mostom, što ću se ja gurati, gospodin Petrov je nešto mlađi od mene i rekao je da ne želi mene i Vrdoljaka u Vladi, zar da ja nekog molim – izjavio je Beljak.

– Ovo će biti noć obrata i iznenađenja, ima puno graničnih mandata. Očekuje nas jedna duga noć i vjerojatno do ujutro nećemo znati koliko je osvojila koja stranka – kazao je Mirando Mrsić za Novu TV.

Optimized by Optimole