jure radic

Nakon duge i teške bolesti u 63. godini preminuo je političar i poduzetnik Jure Radić, potvrđeno je u subotu Hini

Jure Radić, ministar obnove i razvitka i prestojnik ureda u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te dugogodišnji čelnik građevinske tvrtke IGH, preminuo je u 63. godini u noći s petka na subotu na zagrebačkom Rebru od posljedica karcinoma želuca, bolesti koja mu je otkrivena lani na ljetovanju u Baškoj Vodi, gdje je i rođen i provodio odmore. Navodno je, kažu nam njegovi poznanici, teško podnio kemoterapiju, iako oni koji su ga vidjeli među posljednjima nisu naslučivali najgore, s obzirom na to da je mentalno bio jako dobro.

Rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi kod Makarske gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu pohađao je u Makarskoj. Redovito je ministrirao u crkvi kod fra Anđela Šimića.

Građevinski fakultet upisao je u Zagrebu. Istovremeno je odslušao tri godine laičke teologije. Na fakultetu je bio predsjednik Socijalističkog saveza studenata i tajnik podružnice Socijalističkog saveza radnog naroda u Gradskom odboru.

Diplomirao je početkom 1977. Tada odlazi na odsluženje vojnog roka. Po povratku bio je asistent na Građevinskom fakultetu. Od 1979. je tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora. Predstojnik katedre za mostove na Građevinskom fakultetu postao je 1987. Tri godine kasnije dobija dužnost predsjednika SIZ-a za znanosti.

Nakon demokratskih promjena 1991. postaje predsjednik Skupštine zagrebačkog sveučilišta.

U novoj hrvatskoj vladi ubrzo postaje pomoćnik ministra znanosti, tehnologije i informatike. Nedugo potom i ministar. Nakon odlaska Hrvoja Šarinića s dužnosti predstojnika Ureda predsjednika na mjesto premijera u kolovozu 1992., preuzima njegovu dužnost. Vecernji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.