Skip to content

Otvorena vrata Ureda predsjednice RH

DSC 5549

Na Danima otvorenih vrata predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je važnost sporta i rekreacije za zdravlje građana i kvalitete njihova života, a u pozivu na bavljenje sportom pridružili su joj se i zlatni olimpijci s Olimpijskih igara u Riju, Martin Sinković i Sara Kolak

Hrvatska predsjednica u svom je obraćanju istaknula kako je njezin društveni i politički angažman od početka pratila težnja ka ujedinjavanju i povezivanju, ka izgradnji neraskidivog nacionalnog zajedništva, a nastupe naših sportaša na nedavnom nogometnom Europskom prvenstvu te Olimpijskim igrama u Brazilu istaknula je kao primjer na kojem se vidi da, kad su naši sportaši u pitanju, baš svi dišemo kao jedno.

“Hvala vam na neizbrisivim trenucima sreće i ponosa, hvala svim olimpijcima i olimpijkama, posebno osvajačima medalja na proteklim Olimpijskim igrama što smo hrvatsku himnu slušali više nego na bilo kojim od proteklih igara. Hvala vam što ste danas ovdje, kako bismo zajedno podsjetili na važnost uloge sporta u modernom društvu i njegove uloge u afirmaciji naše države”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

No, naglasila je kako je, iako je pažnja javnosti u najvećoj mjeri usmjerena na profesionalni sport, od krucijalne važnosti razvoj amaterskog i rekreativnog sporta. Sustavni razvoj sporta, a posebno uključivanje u sportske aktivnosti djece od najmlađe dobi i rekreativaca svih generacija, te osobito razvoj srednjoškolskog i sveučilišnog sporta, kako na natjecateljskoj, tako i na rekreativnoj razini, mora biti trajni prioritet svake moderne države, kazala je.

Predsjednica dodaje kako se ulaganje u sport danas reflektira kroz zdravlje nacije u budućnosti, a podsjeća i kako je dokazano da se bavljenje sportom odražava na psihofizičko zdravlje svakog od nas i produžuje životni vijek te pridonosi kvaliteti života, utječe na naše zdravije životne stavove, kvalitetnije međuljudske odnose i radnu produktivnost.

“Sve zajedno pridonosi kvalitetnijem i bogatijem društvu i vodi ka perspektivnijoj budućnosti”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Osobe koje nisu aktivne i ne bave se nijednom sportskom aktivnošću pozvala je da odmah danas, a ne sutra, krenu s aktivnijim, zdravijim i kvalitetnijim životom. “Baš danas je najbolji dan za novi početak”, poručila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je i 25. obljetnicu rada Hrvatskom olimpijskom odboru, a neposredno prije druženja s građanima primila je predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomasa Bacha te izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora. predsjednica.hr