Svečano imenovan Park Emila Cossetta

unnamed 555

U zagrebačkom naselju Prečko jučer je svečano imenovan Park Emila Cossetta, u čast pokojnog skladatelja, dirigenta, zborovođe, glazbenog pedagoga, ali i nekadašnjeg predsjednika Hrvatskog društva skladatelja. Uz obitelj i prijatelje maestra Emila Cossetta, svečanosti su prisustvovali i brojni učenici i štovatelji njegova lika i djela

„Čovjek, dirigent, zborovođa, skladatelj, društveni djelatnik koji je ostavio duboki trag u Zagrebu gdje je djelovao većinu svoga života , ali naravno i u cijeloj hrvatskoj glazbi i kulturi. Sasvim je zasluženo i ispravno da je grad Zagreb pronašao jednu lijepu površinu koja će nositi ime njemu u spomen“, u uvodnom obraćanju istaknuo je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, posebno se osvrnuvši na Cossettovo višedesetljetno djelovanje kao zborski voditelj, od Zbora Joža Vlahović koji se kasnije nazvao njegovim imenom preko Lire i Ansambla Lado pa sve do Simfonijskog orkestra JNA u Beogradu.

Izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, zamjenik pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport, Tedi Lušetić, naglasio je kako je imenovanje parka najmanje što Grad može učiniti za veliko djelo Emila Cossetta koje živi među nama, dok je pokretačica inicijative, Denis Grabarić, zahvalila svima koji su realizirali imenovanje i svečanost: „Emil nas je naučio glazbi, voljeti glazbu, voljeti se međusobno, ostavio nam je svjetske vidike glazbe jer je njegovo ime širom svijeta bilo brend u zborskoj glazbi. Ja mu zahvaljujem na tome što nam je ostvario višegodišnja prijateljstva i oformio naše obitelji“, zaključila je Grabarić.

Za kraj, okupljenima se, uz zahvalu, obratila i kćer pokojnog maestra Cossetta, Nina: „On je istinski uživao u vašim glasovima trudeći se do zadnje note, njegova predanost i entuzijazam bili su toliko jaki, bio je pravi vođa koji je izgarao za svaku notu. To je i rezultiralo time da su zborovi u jednom trenutku zvučali apsolutno vrhunski. U ime obitelji, želim se zahvaliti svima, od prvog trena smo bili oduševljeni ovom idejom. Nadam se da ćemo se ovdje ponovno naći i zapjevati i tako nastaviti ono što je on započeo, ali i potaknuti mlade ljude da ne prestanemo pjevati i uživati i voljeti se kao što je on volio nas“.

Glazbeni dio svečanosti svojim su izvedbama uveličali bivši i sadašnji članovi zborova „Lira“, „Emil Cossetto“ i „Joža Vlahović i tako na najljepši mogući način zahvalili maestru Emilu Cossettu na dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu.

Podsjetimo, u travnju 2015. godine Hrvatsko društvo skladatelja iniciralo je imenovanje parka po još jednom istaknutom članu Društva, maestru Dinku Fiju u novozagrebačkom Remetinečkom gaju.