EK vijesti 9. rujna 2016.

European Commission 1

European Commission 1

Ukidanje naknada za roaming u lipnju 2017.: Komisija propituje odrđujući „politiku pravedne uporabe“

Prije nekoliko dana službe Komisije započele su konzultacije o nacrtu mjera vezano uz ukidanje naknada za roaming predviđen za lipanj 2017. S obzirom na dobivene povratne informacije, predsjednik Juncker službama je ukazao da povuku predloženi tekst i da počnu raditi na novom prijedlogu. Komisija već više od desetljeća djeluje na smanjenju naknada za roaming koje moraju plaćati europski putnici. Od 2007. cijene poziva, SMS poruka i prijenosa podataka u roamingu smanjile su se za više od 90 posto. Kad su Europski parlament i Vijeće pristali na prijedlog Komisije o ukidanju naknada za roaming, od Komisije su zatražili da definira mjere kojima će se spriječiti korištenje usluga u roamingu za razloge koji se ne odnose na kratkotrajna putovanja (tzv. politiku pravedne uporabe). Novi prijedlog bit će iznesen uskoro. 

Povjerenica Jourová sastala se s europskim udrugama za zaštitu potrošača u svezi sa slučajem Volkswagen 

Jučer je na poziv povjerenice Jourove u Bruxelles stigao 31 predstavnik udruga za zaštitu potrošača iz čitave Europe da bi počeli djelovati na rješenjima bolje zaštite potrošača u kontekstu slučaja emisija iz Volkswagenovih vozila. Sastanak je bio dio nastojanja Komisije da potrošačima iz svih 28 država članica EU-a zajamči pravedno postupanje u tom slučaju. Povjerenica Jourová izjavila je:„Ovo je bitan prvi korak, a suradnja će se nastaviti. O ovoj ću temi razgovarati s grupacijom Volkswagen i tijelima za izvršavanje zakonodavstva. Potrošačima želim zajamčiti pravedno postupanje.“ Sastanak je Europskoj komisiji omogućio prikupljanje informacija potrebnih za procjenu pravilnosti provedbe odgovarajućeg zakonodavstva EU-a, dok je udrugama za zaštitu potrošača pružio priliku za razmjenu informacija i najboljih praksi kako bi učinkovitije pristupili slučaju. Dodatne informacije o širim djelovanjima Komisije glede povećanja ekološke prihvatljivosti vozila i vraćanja povjerenja potrošača u automobile dostupne su u Europskoj strategiji za mobilnost s niskom razinom emisija i u najčešćim pitanjima o homologaciji vozila.

325 početnih znanstvenika od Europske komisije dobilo 485 milijuna eura nepovratnih sredstava

Europsko istraživačko vijeće ukupno je dodijelilo 485 milijuna eura 325 znanstvenika na početku karijere. Sredstva će znanstvenicima omogućiti ustrojavanje privatnih istraživačkih skupina i provedbu pionirskih istraživanja. Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Ovim nepovratnim sredstvima za mlade znanstvenike EU privlači nadarene mlade istraživače i potiče ih na ostanak u Europi. Zahvaljujući podršci EU-a, ti mladi znanstvenici moći će se baviti istraživanjem svojih najboljih zamisli, a ujedno će otvarati kvalitetna radna mjesta i za ostale istraživače koji žele raditi u neistraženim znanstvenim područjima. Time će u konačnici pridonijeti stvaranju najvrjednijeg europskog resursa: ljudskog kapitala.“Sredstvima se istražuju raznovrsna područja, uključujući rad na poboljšanju učinkovitosti kemoterapije u liječenju karcinoma, razvoj novih, održivih načina proizvodnje vodikova goriva ali i istraživanje zakona o državljanstvu zbog boljeg upravljanja migracijama i zaštite ljudskih prava. Nepovratna sredstva dodjeljuju se u okviru stupa „Izvrsna znanost“ programa Obzor 2020., programa EU-a za istraživanje i inovacije. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika