Skip to content

U NSK otvorena izložba Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 8. rujna 2016. otvorena je izložba Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka o kojoj je govorio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i kao predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

Oton Ivekovic Nikola Subic ZrinskiAkademik Kusić u svom je govoru naglasio da je obranom Sigeta zaustavljen osmanski prodor prema Beču i Europi, stoga je taj povijesni događaj značajn u hrvatskoj i europskoj povijesti, jer ima veliki simbolički značaj u hrvatskoj kolektivnoj memoriji i svijesti. „Nikola Šubić Zrinski postao je sinonim za hrvatsku državotvornu ideju, a obitelj Šubića Zrinskih čak je i fizički objedinila hrvatska područja i zemlje i zaslužuje atribut kraljevske obitelji“, kazao je akademik Kusić, podsjetivši i na zasluge članova obitelji Zrinski za hrvatsku književnost i kulturu. „Svaka nacija mora imati svog junaka oko kojeg nastaje mit pomoću kojeg se nacija homogenizira. Sjećajući se Nikole Šubića Zrinskog promičemo veliku slobodarsku ideju koja trajno živi među nama“,istaknuo je akademik Kusić.

Izložba se sastoji od književnih, likovnih i glazbenih djela koja su inspirirana opsadom grada Sigeta i hrabrim otporom branitelja višestruko brojnijem neprijatelju. Organizatori su postavom izložbe nastojali pokazati dojmljiv izložbeni sadržaj koji se sastoji od izabranih djela iz Bibliothece Zriniane, knjižnice obitelji Zrinski koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK. Pretpostavlja se da je prve knjige koje su postale dio knjižnice prikupio baš Nikola Šubić Zrinski.

Likovna ostavština inspirirana junaštvom Nikole Šubića Zrinskog dio je fonda Grafičke zbirke NSK, dok su glazbena djela dio Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK. Svi posjetitelji izložbu mogu razgledati do 21. rujna. u predvorju NSK do kad ostaje otvorena.