Skip to content

EK vijesti 8. rujna 2016.

European Commission 1

Novim projektom u okviru Instrumenta za izbjeglice u Turskoj: Dodjeljeno 348 milijuna eura humanitarne pomoći izbjeglicama u Turskoj

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides danas je predstavio do sad najveći program EU-a za humanitarnu pomoć – mrežu socijalne zaštite u hitnim slučajevima. Riječ je o mreži socijalne zaštite kojom EU i njezine države članice u hitnim situcijama u okviru Instrumenta za izbjeglicefinanciraju s 348 milijuna eura izbjeglice u Turskoj, to je zapravo prvi socijalno zaštitni program takve vrste. Njime se povezuju praktična znanja iz djelokrukra međunarodne humanitarne pomoći s državnim službama kako bi se pomoglo milijunu izbjeglica u Turskoj. „(…) do sad nezabilježen opseg mreže socijalne zaštite u hitnim slučajevima znatno će utjecati na živote muškaraca, žena i djece koji su morali pobjeći od sukoba i nasilja. (…) Riječ je o primjetnoj promjeni u pružanju međunarodne humanitarne pomoći. Želim iskoristiti ovu prigodu i pohvaliti Tursku zbog njezine iznimne velikodušnosti u zbrinjavanju izbjeglica koje se nalaze na njezinu teritoriju“, izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizamaChristos Stylianides. Objavljeni su priopćenje za medije i ažurirani informativni članak.

Federica Mogherini i Johannes Hahn u Ankari zbog političkog dijaloga na najvišoj razini

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsku regijsku i susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn sutra će boravit u službenom posjetu Turskoj. Visoka predstavnica i povjerenik predsjedavat će političkim dijalogom na najvišoj razini između EU-a i Turske u okviru kojega će s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom i ministrom europskih poslova Ömerom Çelikom razgovarat o svim otvorenim pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Ponovit će stajalište Europske unije koja je nedvojeći odlučno osudila pokušaj državnog udara na zakonite i demokratski izabrane institucije. Videozapisi i fotografije posjeta bit će dostupni na servisu EbS.

IZJAVE

Izjave potpredsjednika Ansipa i povjerenika Oettingera o ukidanju naknada zaroaming u EU-u

Nakon objave nacrta mjera kojim se ukida naknada za roaming europskim putnicima od 15. lipnja 2017. potpredsjednik Ansip, zadužen za digitalno jedinstveno tržište, i povjerenik Oettinger, zadužen za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavili su: „Komisija više od desetljeća ustrajno djeluje na smanjenju golemih naknada koje su telekomunikacijski operateri naplaćivali svojim korisnicima pa čak i kad bi sa svojim mobilnim uređajem prešli granicu zbog godišnjeg odmora, odlaska na vikend ili poslovnog putovanja (…) Sad smo pred zadnjom zaprjekom: potpunim ukidanjem naknada za roaming europskim putnicima u EU-u. To će se dogoditi 15. lipnja 2017. Pritom je Komisija otišla mnogo dalje pa je ukinula naknade za roaming tijekom najmanje 90 dana godišnje, što je mnogo više nego što prosječni Europljanin provede u roamingu. To u praksi znači da će nama većini naknade za roaming postati prošlost. Tim je mjerama obuhvaćeno 99 posto europskih putnika. U svakom slučaju, 90 dana strogi je minimum. Mobilni operateri zapravo mogu ponuditi i dopustiti veći broj dana ili čak odlučiti potpuno ukinuti sva ograničenja. (…) Bez određenih mjera zaštite kojima se izbjegava zlouporaba (mjera zaštite koje je Komisija izričito navela na zahtjev Europskog parlamenta i Vijeća) mogli bi se ugroziti kvaliteta mreže i ulaganja u nove kapacitete u pojedinim državam jer korisnici ne bi mogli birati različite područne operatere, a cijene mobilnih usluga u tuzemstvu mogle bi se povećati jer bi operateri pokušali nadoknaditi gubitke. (…)“ Cjelovita izjava dostupna je ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji