Skip to content

Tomašić: Ministarstvo poljoprivrede preseliti u Slavoniju

cereals 1577

Hrvatska konzervativna stranka (HKS) zalaže se da poljoprivreda postane strateška gospodarska grana u Hrvatskoj te da tako bude i tretirana, a to će biti moguće tek kada Ministarstvo poljoprivrede preseli u Slavoniju, poručila je u utorak, s konferencije za novinare Vukovaru, predsjednica HKS-a i kandidatkinja koalicije HDSSB-KHS u V. izbornoj jedinici Ruža Tomašić

“Poljoprivredu je nužno povezati s hotelijerstvom i ugostiteljstvom, a hotelijerima i ugostiteljima ponuditi manju stopu PDV-a ukoliko u svojoj ponudi budu imali 70 posto domaćih prehrambenih proizvoda i 60 posto ostalih domaćih proizvoda”, naglasila je Ruža Tomašić govoreći o strategiji HKS-a za povezivanje “zelene” i “plave” Hrvatske. Zauzela se i za ograničavanje uvoza mesa u Hrvatsku, smanjivanje poreznog opterećanja domaće poljoprivrede kao i ukidanje parafiskalnih nameta.

Po njezinim riječima, hrvatsku poljoprivredu je potrebno učiniti konkurentnijom, a to je, po njezinom mišljenju, moguće kroz porezno rasterećenje i anuliranje dodatnih administrativnih troškova kojima su izloženi poljoprivrednici. Tomašić je također ukazala na značaj i potrebu dodatnog obrazovanja poljoprivrednika rekavši kako su se do sada sve vlasti deklarativno zauzimale za poljoprivredu dok su u stvarnosti bile daleko od toga te uglavnom pogodovale tajkunima.
Ruža Tomašić se osvrnula i na Mostov zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru podsjetivši kako je ona u dva navrata slala u Sabor prijedlog za proglašenje gospodarskog pojasa ali kako njezini prijedlozi uvijek završavali na “dnu ladice”. “Sada Most kaže da gospodarski pojas proglasimo prije nego oni uđu Vladu. To je populistički zahtjev jer ga je nemoguće provesti prije nego se oformi nova Vlada. Tko će pregovrati i dogovarati s našim sujedima i Bruxellesom? Neće valja tehnički premijer”, zapitala je Tomašić.

Na pitanje novinara kako komentira vijest da je skupština Europske pučke stranke (EPP), čiji je član i HDZ, odgodila glasovanje o članstvu SNS-a srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Tomašić je ustvrdila kako je već donesena odluka o prijemu SNS-a u članstvo EPP ali će “zbog interesa HDZ i predizborne kampanje u Hrvatskoj, ona biti naknadno obznanjena”.

“Sve grupacije u Europskom parlamentu kupe nove članove ali isto tako nitko ne može biti primljen ukoliko se neka od političkih stranaka članica protivi tome. Da HDZ i HSS nisu dale pristanak, SNS ne bi postao članicom”, zaključila je Ruža Tomašić.

(Hina)