Skip to content

Bandić u izbornom intervjuu: Uzeo sam godišnji odmor za ove izbore

{youtube}o5ql3zRKVQI|500|400|0{/youtube}

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti BM 365 bio je gost RTL-a Danas u kojem je s Mirjanom Hrgom razgovarao o nadolazećim izborima i o njemu osobno kao premijeru

Izborne ankete daju vam tri mandata, a Vi biste željeli biti premijer. Kako?

“Ja se divim tim anketama. Ankete uvijek netko naruči, netko plati, a netko pročita. A ja nemam vremena ni za jedno, ni za drugo, ni za treće. Sad sam bio u Zagorju, to je moja anketa. Jutros sam otvorio tri stvari u Zagrebu, to je moja anketa. I 11. rujna će biti prava anketa”.

Na prošlim izborima niste imali puno mandata, a i sad vam kažu tri. Kako ćete biti premijer?

“Ja imam pet mandata”.

Može li se s pet mandata biti premijer?

“Imam pet mandata u Zagrebu, pet u Saboru. Mene mandati ne interesiraju. Mene interesira smjer Hrvatske kuda će krenuti. U Hrvatskoj nema čovjeka s većim referencama, energijom, znanjem, vizijom, širinom od Milana Bandića. Ako ćemo govoriti o anketama, onda pozovite nekog drugog. Ako želite razgovarati s budućim hrvatskim premijerom o smjeru Hrvatske, onda sam na raspolaganju”.

Ali, kako ćete postati premijer s tri, pet ili sedam mandata?

“Zahvaljujući glasovima hrvatskih ljudi. Nikad nisam sumnjao u njihov kliker. Ako žele živjeti kao u Zagrebu i ako žele da im nakon svakog mandata bude bolje, onda će glasati za Milana Bandića. Konačno je došlo vrijeme da lustriramo HDZ i SDP i da Hrvatska krene novim putem. Djela govore više od riječi i ostvarenja više od obećanja. To je istina”.

Kako mislite od ostatka Hrvatske napraviti ono što je danas Zagreb kada je sve koncentrirano u Zagrebu?

“Nijedna vlada u Hrvatskoj nije dobila dva mandata. Nitko od zagrebačkih gradonačelnika nije dobio dva mandata. A Milan Bandić je dobio pet mandata. Ne treba biti lažno skroman, Zagreb je pola Hrvatske. Ali, ja obnašam 16 i pol godina drugu izvršnu funkciju ove zemlje. Hoću li obnašati i od ostalog dijela Hrvatske, to ovisi o hrvatskim građanima. Glasat će ili za djela ili za riječi. HDZ i SDP 21 godinu šišaju hrvatske građane istim škarama i drže jedni drugima ljestve. Hoće li građani dozvoliti da ih ošišaju i sedmi put to ovisi o građanima”.

See also  Novi kolaži u Londonskom ciklusu Duška Šibla

Jednom ste rekli da ste spremni koalirati i sa crnim vragom. Uključuje li to i SDP?

“Figurativan sam bio. Da, i sa crnim vragom za boljitak hrvatske države. Ja sam veći socijaldemokrat od ovog vodstva SDP-ovog. Ja sam SDP osnivao i jedan sam od najzaslužnijih što je stranka opstala. A kad se nisam slagao s odlukama vodstva, otišao sam svojim putem”.

Kako je zatvor utjecao na Vas?

“To je škola. Kad ću pisati memoare, napisat ću nešto o tome. Ali, napisat ću nešto i o mom zatvaranju. Bit će vremena da gradonačelnik Bandić nešto kaže o tome. Bit će vremena za to nakon izbora”.

Kažu neki da želite politički ojačati kako biste se zaštitili od kaznenog progona?

“Nisam ja moćan nikad bio niti ću biti. Ja sam sluga građana ovoga grada i dokazao pet puta da to znam”.

Prigovaraju Vam da gradonačelničku poziciju koristite kako biste stekli prednost na parlamentarnim izborima i da s te pozicije kupujete glasove?

“Najbolje bi bilo da me ubiju, da me nema. Što bih trebao, zamrznuti funkciju? Ja sam uzeo godišnji odmor i radim svoj posao”.

milan bandicAko dođete na vlast, prve tri stvari koje ćete napraviti?

“Prvo, ja nikad neću doći na vlast. Mogu samo biti u funkciji da služim građanima ove zemlje, kao što služim u Zagrebu. Ja vlast poimam kao služenje građanima, servis građanima i logistika poduzetnicima”.

Dobro, što ćete kao sluga građanima prvo napraviti?

“Dođite u četvrtak na prvu sjednicu vlade u Knin sa šest točaka dnevnog reda. Prva točka će biti besplatni udžbenici za sve u Hrvatskoj. Druga točka će biti status majke odgajateljice. A treća će biti policentrični razvoj Hrvatske”.

vijesti.rtl.hr

mala retrospektiva

Razgovor u povodu - Lukša Peko

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko...
14th Feb 2023

RAZGOVOR Mapa grafika Vitolda Košira

Grafika je kiparstvo u malom. Grafička ploča za duboki tisak je od metala.Izrad...
05th Jun 2022