Skip to content

U Šenkovcu otkriveno poprsje N.Š. Zrinskog

Hrvatska i Mađarska ovu su 2016. godinu proglasile Godinom Nikole Šubića Zrinskog, koju obje države dostojanstveno obilježavaju nizom prikladnih manifestacija. Stoga su se Hrvati u Međimurju dojmljivo uključili u obilježavanje 450. obljetnicu Sigetske bitke i pogibije hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog, pa je u ponedjeljak 5. rujna u Šenkovcu nedaleko od Čakovca povodom toga na prigodnoj svečanosti koju je organizirala Zrinska garda Čakovec otkriveno poprsje Zrinskog, kiparsko djelo čakovečkog umjetnika Mihaela Štebiha

šenkovec 3Brojna su izaslanstva tom prigodom iz Hrvatske i Mađarske položila vijence i zapalila svijeće kod mauzoleja obitelji Zrinski, u kojeg su bili pokopani članovi ove hrvatske velikaške obitelji ali i glava Nikole Šubića Zrinskog koja mu je odrubljena nakon što je poginuo u obrani Sigeta od osmanske opsade 7. rujna 1566. Na svečanosti među istaknutim dužnocimima bili su pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo, izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčana Glavak, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Slavko Barić, Međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Poprsje u Šenkovcu postavljeno je u ovodobnici da nas podsjeća na europsko junaštvo Nikole Šubića Zrinskog i hrvatskih vojnika u onodobnoj europskoj zbilji koju su Hrvati teško proživljavali stradavajući u višestoljetnim skukobima i ratovima s osmanskom vojskom. Ujedno podsjećamo da se u srijedu 7. rujna 2016. navršava 450. obljetnica Sigetske bitke kojom je završena jednomjesečna opsada utvrde Siget u Mađarskoj koju je od 100.000 osmanskih vojnika pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog branilo 2500 vojnika uglavnom Hrvata pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog koji je u obrani Sigeta poginuo.

U svom je govoru akademik Kusić istaknuo da je Nikola Šubić Zrinski utjelovljenje Hrvatskog nacionalnog dentiteta i da u kolektivnoj memoriji nacije ne postoji osoba koja bi više od Zrinskog simbolizirala domoljublje i naciju. „Svaka nacija mora imati junake na kojima se stvara onaj poriv koji je postojao i u Domovinskom ratu. Sve što se stvaralo kroz povijest i gradilo jednu naciju ne bi se moglo stvoriti da nije bilo onih koji su za to bili spremni umrijeti. To je bio i Nikola Šubić Zrinski, kao i naši branitelji u Domovinskom ratu. Mi smo privilegirana generacija koja je doživjela slobodnu Hrvatsku, tisućljetni san da imamo svoju državu. U toj kolektivnoj memoriji i u stvaranju identiteta nacije mnogi su utkali svoj rad, svoju žrtvu. Tu spada i obitelj Šubić Zrinski, velikaška obitelj iz 12. stoljeća podrijelom iz Bribira u Dalmaciji koja je kroz 800 godina ne samo prožela povijest Hrvatske, nego na neki način i ujedinila hrvatska područja. Meni je osobito drago da je Međimurska županija kao jedna od najrazvijenijih dio ove velike i slavne prošlosti kojom se ujedinjuje hrvatsko nacionalno biće“, kazao je akademik Kusić.

See also  Započelo zatrpavanje rupa u Mečenčanima nastalih tijekom potresa

Pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo govoreći o jubilarnoj 450. godini pogibije Nikole Šubića Zrinskog istaknula je potrebu obilježbe svih mjesta povezanih s njim, jer on je simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu i pravicu, a protiv onih koji žele ugroziti najviše vrjednote. „Iako je Zrinski kod Sigeta položio život, mi se i danas njime ponosimo i stoga je Sigetska bitka njegova velika moralna pobjeda. Vjerujem da će njegov život, djelo i žrtva ostati uzor novim naraštajima kako se voli svoja domovina“, kazala je Iva Hraste Sočo.

Međimurski župan Matija Posavec poručio je da je Zrinskom bitka kod Sigeta donijela svjetsku slavu te da bi bez obrane tog grada Europa danas drugačije izgledala. Najavio je da će 16. rujna u Čakovcu biti otvorena izložba na kojoj će se izložiti kaciga i sablja Nikole Šubića Zrinskog koji se čuvaju u Beču.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića Sunčana Glavak poručila je da Zrinski ostaje putokaz i opomena kako se voli domovina. Izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Slavko Barić kazao da je Sigetska bitka jedan od najznačajih događaja u hrvatskoj povijesti u kojoj je Zrinski pokazao odlike vođe i domoljuba, zbog čega je izvor nadahnuća i za umjetnike ali i za vojnike.

šenkovec

šenkovec 1

šenkovec 2

šenkovec 4

šenkovec 5