Skip to content

S. P. Novak: Uzurpacija predizborne kampanje

Sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak poručio je u ponedjeljak sa konferencije za novinare Koalicije za premijera, kako se “danas dogodila teška uzurpacija predizborne kampanje, a u Hrvatskoj se i dalje svi prave kao da se ništa važno nije dogodilo” te je dodao da je “zapravo pušten virus Jovanović-Jozićeva pravopisa, što je dio predizborne kampanje”

boy 160

Danas je kupcima jednih dnevnih novina besplatno dijeljeno 40 tisuća primjeraka “Hrvatskoga pravopisa” Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a Prosperov Novak je na konferenciji za novinare Koalicije za premijera koju predvodi Milan Bandić 365, taj čin označio “teškom uzurpacijom” jer je bivši ministar Željko Jovanović (SDP) taj pravopis uveo u školsku uporabu.

Pravopis je, kaže, prema ocjeni stručne javnosti povratak prema novosadskom pravopisu iz 60-ih godina. Jovanović-Jozićev pravopis, ističe, “potpuno abrogira “Londonac” i “Zlatni hrvatski pravopis” iz 90-ih godina te pokušava oktroirati jedan potpuno drukčiji sustav”.

Naglasio je i kako taj Jovanović-Jozićev pravopis nije u upotrebi u javnosti, nego je to, istaknuo je, školski pravopis, što ga je ministar Jovanović uveo u škole.

Prosperov Novak je naglasio i kako su o tom pravopisu govorili “najbolji hrvatski znanstvenici jezikoslovci poput akademika Radovana Katičića i akademika Augusta Kovačeca”, a o čemu se, kako je rekao, očitovala i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Govoreći o kurikulumu, nositeljica liste u prvoj izbornoj jedinici Koalicije za premijera Jelena Pavičić Vukičević je ocijenila da njega treba stalno dopunjavati.

Sada imamo samo izrađen okvir, napomenula je dodavši kako u obzir svakako treba uzeti sve primjedbe na kurikulum struke, roditelja i civilnoga društva.

Naglasila je i kako će Koalicija za premijera ulagati u učitelje, nastavnike i školski standard.

Najavila je povećanja proračuna za znanosti i obrazovanje za oko 1,5 milijarde kuna, a sve roditelje u Hrvatskoj pozvala da sačuvaju račune od kupovine školskih knjiga, jer će im, ako bude u prigodi, natrag vratiti njihov novac.

Treća na listi u prvoj izbornoj jedinici Koalicije za premijera Gordana Rusak ocijenila je kako nam neće pomoći sve reforme bez znatno veće pažnje i ulaganja u obrazovanje.

See also  Obilježena 450. godišnjica Sigetske bitke

Sadašnji kurikulum je nazvala “ideološkim” te je dodala kako bi u slučaju njegove provedbe stanje na hrvatskom tržištu rada za deset godina bilo još gore nego danas.

(Hina)