Skip to content

EK vijesti 6. rujna 2016.

European Commission 1

Manjak prihoda od PDV-a: EU u 2014. izgubila skoro 160 milijardi eura zbog nenaplaćenih prihoda

Prema podatcima koje je danas oznanila Europska komisija, tijekom 2014. EU je izgubila nevjerojatnih 159,5 milijardi eura zbog nenaplaćenih prihoda od poreza na dodanu vrjednost (PDV). Pritom se zaključcima potvrđuje opravdanost nedavnih poziva Komisije na reformu sustava PDV-a u EU-u zbog suzbijanja prjevara i povećanja učinkovitosti. Sljedeći korak za države članice, prema Akcijskom planu Komisije za stvaranje jedinstvenog područja PDV-a, predstavljenom prošlog travnja treba se dogovoriti  o tomu kako postići konačni sustav PDV-a za prjekograničnu trgovinu u Europskoj uniji. Neposrednije mjere za suzbijanje prjevara povezanih s PDV-om već su uvedene, ali današnji podatci pokazuju da su potrebne dublje reforme. Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Naše države članice gube desetke milijardi eura u nenaplaćenim prihodima od PDV-a. To je neprihvatljivo. Aktualni sustav izrazito je neprilagođen rješavanju problema prjevare i pogrješnih izračuna povezanih s PDV-om, a očito je da se brojke ne će popraviti same od sebe. Države članice trebaju se sad brzo dogovoriti o konačnom i na prjevare otpornom sustavu PDV-a u EU-u, kao što je to ove godine već predložila Komisija. Zbog toga pozivam sve države članice na otvorenu i konkretnu raspravu kojom će se pridonijeti prijedlozima za sljedeću godinu kako bismo jednom zauvijek riješili to pitanje.“ Objavljeni su priopćenje za medijedokument s najčešćim pitanjima i informativni članak

EUROSTAT: procjena BDP-a i glavnih agregata za drugo tromjesečje 2016. – BDP u europodručju povećan za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,4 posto; promjena od +1,6 posto odnosno +1,8 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem 2015.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem u drugom tromjesečju 2016. godine desezonirani BDP u europodručju (EA19) povećao se za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,4 posto, pokazuje procjena koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U prvom tromjesečju 2016. BDP se povećao za 0,5 posto u oba područja. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji