Goran Aleksić iz Udruge Franak nositelj izborne liste broj 19

Na sljedećim parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. sudjelovat će i jedan naš poznati Zaprešićanin – Goran Aleksić iz Udruge Franak – nositelj izborne liste broj 19. u našoj 1. izbornoj jedinici

letak goran 1

Goran Aleksić i njegove kolegice i kolege iz Udruge Franak dogovorili su koaliciju sa strankama Živi zid i Promijenimo Hrvatsku, a kasnije im se pridružila i stranka Akcija mladih

Kao glavni razlog zašto se aktivisti Udruge Franak kandidiraju na izborima, Goran Aleksić je iznio činjenicu da postoji još čitav niz nezakonitosti u poslovanju banaka, a prethodna (sada tehnička) vlast nije učinila ništa da te nezakonitosti zaustavi.

Kao glavne ciljeve njega i njegovih kolegica i kolega nakon eventualnog ulaska u Hrvatski sabor, Goran iznosi:

1. Obeštećenje dužnika oštećenih u konverziji CHF kredita uslijed primijenjenih nezakonitih kamata i kamatnih marži iz istovrsnih euro kredita 

2. Zakonsko nedvojbeno utvrđivanje zastare za potraživanja utemeljena na presudama u kolektivnim sudskim sporovima.

3. Zakonsko sprječavanje ovrha nekretnina u veličini nužnoga stambenog prostora te zakonski moratorij na nekretnine u razdoblju 2 godine od dana uvjeta za ovrhu.

4. Zakonska regulativa za određivanje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima marže nisu ugovorene. 

5. Otklanjanje bankarskih prijetnji arbitražnim i sudskim postupcima zbog provedene konverzije CHF kredita.

6. Prekršajni progon banaka zbog neugovaranja fiksnih kamatnih marži.

7. Uklanjanje postojećih i prevencija potencijalnih budućih nezakonitih postupanja u području bankarskog poslovanja. Smanjivanje kamatnih stopa na EU prosjek.

8. Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju – hitno donošenje radi usklađivanja s EU direktivom te radi maksimalne zaštite potrošača od valutnoga i kamatnog rizika

9. Izmjena Zakona o HNB-u radi uvođenja institucionalne i civilne kontrole HNB-a te radi utvrđivanja kažnjavanja banaka na temelju izvršene supervizije.

Kaže da se njihovi ciljevi mogu prikazati jednostavnom formulom: 

5 + 5 + 9 =

5 milijardi kuna preplaćenih kamata koje banke moraju vratiti građanima

5 milijardi kuna ukupnog smanjenja kamata u postojećim kreditima u sljedećih 15 godina

9 milijardi kuna prekršajnih kazni za banke zbog neugovaranja fiksnih kamatnih marži.

Goran je ujedno pozvao sve građane i građanke Zaprešića i okolice da svakako izađu na izbore i glasaju za one kandidate koji će raditi za društveni interes, a ne za svoje džepove.

letak goran 2