Beč – Školski paketi za obitelji s manjim primanjima

 wien.at

Višestruke mjere potpore za što bezbolniji početak školske godine

I u Beču je nakon ljetnih praznika danas opet započela škola. Početak svake školske godine za cijelu je obitelj važan i uzbudljiv trenutak, no povezan je i s velikim troškovima za nabavu školski udžbenika, pribora i odjeće.

Kako bi se roditeljima olakšao start u novi školsku godinu u Beču su gradske, ali i državne institucije razvile nekoliko modela pomoći. Ministarstvo socijalne skrbi tako je 2015. godine prihvatilo inicijativu Europske unije za smanjenje siromaštva i na razini cijele Austrije započelo s projektom „Paket za početak škole“. Socijalnom ugroženim obiteljima tako na raspolaganju stoji 11 različitih paketa koji obuhvaćaju različite stvari počevši od školskih torbi pa sve do sitnih školskih potrepština.

Za kupnju školskog pribora u okviru ovog projekta bit će potrošeno 2,5 milijuna eura od čega 2 milijuna dolaze iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a ostatak će izdvojiti resorno ministarstvo.

Samo je u Beču prošle godine podijeljeno 24.000 takvih paketa, a i ove godine je akcija jako dobro prihvaćena. Do sada je paket naručilo 21.300 djece, što predstavlja 71% svih onih koji na to imaju pravo. 13.500 paketa već je preuzeto, a u Beču se paketi mogu naručiti još do 9. rujna te preuzeti do 24. rujna, objašnjava bečka gradska zastupnica za socijalna pitanja Sonja Wehsely.

No to nije sve. Bečke su gradske vlasti također osigurale dodatna sredstva za javne bečke škole. Grad je naime investirao ukupno 3,85 milijuna eura u bilježnice, olovke, ravnala, geometrijski pribor, gumice i šestare, a učitelji sami mogu odlučiti što je od toga najpotrebnije u njihovim razredima. Pri kupovini školsko pribora pri tom u obzir uzeto ekološko načelo, ali i načela štedljivosti i svrsishodnosti.