U Zrinu otkrivena ploča u čast Nikole Šubića Zrinskog

IMG 8278

IMG 8278

Hrvatska tijekom ove 2016. godine dostojanstveno obilježava 450. obljetnicu Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, povodom toga je u nedjelju 4. rujna 2016. na utvrdi u Zrinu u kojoj se ovaj dični junak hrvatske nacije rodio 1508. održana prigodna svečanost otkrivanja spomen-ploče u njegovu čast. Ploču, djelo uglednog akademskog kipara Ante Jurkića, otkrili su ministar kulture Zlatko Hasanbegović i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a nazočan je bio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

Akademik Kusić istaknuo je u svom govoru da riječ o jednoj od najznačanijih obljetnica u hrvatskoj povijesti. „Nikola Šubić Zrinski postao je bitan simbol hrvatske nacije, identiteta, otpora, požrtovanja i hrvatske težnje za samostalnošću. Značajno je da svaka nacija ima u svom identitetu takav simbol i da ga njeguje. Taj je simbol bio bitan i u Domovinskom ratu kad se Hrvatska obranila zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su baš kao i Zrinski, bili spremni žrtvovati osobni život. Bez njih svi naši napori bili bi uzaludni“, kazao je akademik Kusić. Pritom je ukazao na značaj i znamenitost mjesta Zrina po kojem je obitelj Šubić dobila prezime Zrinski, nazvavši ga jednim od svetih mjesta hrvatske nacije, identiteta i kulture, kao što su to i hrvatski kraljevski gradovi Nin, Knin i Solin. Podsjetio je i na činjenicu da su Šubići jedno od najstarijih hrvatskih plemena s ishodištem u Bribiru čiji pripadnik je je bio i Pavao Šubić, jedan od najmoćnijih i najdičnijih banskih vladara u hrvatskoj povjesnici. „Loza Šubića povezuje hrvatski državnopravni identitet i kontinuitet sve do 12. stoljeća. Šubići, a kasnije Zrinski, objedinili su hrvatske krajeve, od Bribira i Zrina do Čakovca, Ozlja, Čabra i Bakra. Radi se o obitelji koja zaslužuje epitet kraljevske obitelji“ naglašivo je kazao akademik Kusić. Ujedno je podsjetio da se ove godine obilježava i 140. opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca koja je omogućila da Nikola Šubić Zrinski trajno živi iz generacije u generaciju kao simbol junaštva Hrvatskog naroda. Pohvalio je napore usmjerene za obnovu utrde u Zrinu i spomenuo da je mjesto Zrin teško stradalo u Drugom svjetskom ratu. Na stradanje Zrina podsjetio je i ministar Hasanbegović istaknuvši da je Zrin lokalitet koji pamti značajne ljude i događaje, gnijezdo znamenitog hrvatskog velikaškog roda i metafora hrvatske povijesti. „Vjerujem da je postavljanje ove spomen-ploče bitan korak u oživljavanju ovog mjesta i cijelog ovog kraja i da će potaknuti na promišljanje hrvatskih povijesnih korijena i na prepoznavanje iznimnosti naših velikana. Nadam se da ćemo ovim podsjećajem na lik i djelo Nikole Šubića Zrinskog nadahnuti velika i dobra djela koja će potvđivati nesalomljivu snagu duha hrvatskog naroda“, rekao je Hasanbegović.

IMG 8290

Župan Ivo Žinić podsjetio je i na junačku obranu obližnje utvrde Gvozdanskog 1578. istaknuvši da su jednaku hrabrost iskazali i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu na području Pounja. Najavio je da će Sisačko-moslavačka županija zapčeti razvoj projekta „Baština Zrinskih – Budućnost Banovine“ kojim bi se potaknuo razvoj tog demografski opustošenog kraja. U ime predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića nazočnima se obratila njegova izaslanica Jasna Matulić, dok je o tijeku obnove utvrde Zrin govorila ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

IMG 8260

IMG 8285