Do kraja godine 9 izložbi u zagrebačkom arheološkom muzeju

arheoloski zg

Arheološki muzej u Zagrebu najavljuje bogatu kulturnu izložbenu jesen. Čak devet izložbi, znanstveni skup i okrugli stol te otvaranje stalnog postava srednjovjekovne zbirke samo su dio programa bogate kulturne jeseni zagrebačkog muzeja na Zrinjevcu

Do 11. rujna otvorena je izložba Baština Baranje – projekt od četiri manje izložbe posvećene toj, često zanemarenoj, hrvatskoj regiji. Od 3D rekonstrukcija i likovnih prikaza do dječjih radova izložba prikazuje sve što su zagrebački arheolozi imali prilike doživjeti i ostvariti prilikom iskopavanja na trasi buduće autoceste.

Od 6. do 10. rujna posjetitelji mogu razgledati taktilno mirisnu izložbu slika Zajedno nastalu u suradnji  Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir i umjetnika uključenih u likovne radionice Pučkog otvorenog učilišta “Klub 17“.  Koristeći razne materijale kako bi površina slike bila neujednačena, na dodir različita, te uz pomoć mirisa, pokušali su osmisliti djela koja će iskusni prsti prepoznati kao morski pejzaž, suncokrete, livadu, cvijeće, čamac, itd. Slike su poklon Kluba 17  Savezu Dodir, nevladinoj i neprofitabilnoj organizaciji koja već dugi niz godina promiče interese gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj i izvan nje, u cilju omogućavanja dostojanstvenog i ravnopravnog suživota gluhoslijepih osoba u društvenoj zajednici.

Od 20. rujna u goste dolazi izložba Ispričat ću ti priču autorice Timke Alihodžić, kustosice Arheološkog muzeja u Zadru. Kroz 7 panoa i vitrine s izloženim materijalom, autorica priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru te na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi prezentirani na izložbi. Izložba je primarno namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Istoga dana otvara se i izložba U potrazi za dalmatinskim neandertalcima, zamišljena kao završna prezentacija rada na znanstvenom projektu čiji je cilj bio istražiti kasnu fazu boravka neandertalaca.

22. rujna u sklopu Scene Amz u Lapidariju muzeja održava se predavanje Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića pod nazivom Kleopatra: knjiga, slika, film. Predavanje je posvećeno posljednjoj vladarici drevnog Egipta koja je svojom ljepotom inspirirala mnoge pjesme, drame, slike, filmove i TV serije.

Od 27. rujna otvorena je gostujuća izložba Blago srednjeg vijeka s predmetima iz Državnog arheološkog muzeja u Varšavi. Izložba će predstaviti 487 nalaza bogato ukrašenih, srebrnih, brončanih, staklenih i zlatnih predmeta od kojih se neki na ovoj izložbi prvi puta izlažu. Predmeti potječu s arheoloških lokaliteta u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini.

25. listopada otvara se izložba pod nazivom 35. godina prije Krista, rezultat zajedničkog rada Gradskog muzeja Sisak i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Posjetitelji će moći razgledati predrimske i ranorimske nalaze, a namjera je prikazati život Segestike u razdoblju neposredno prije pada i početka razvoja rimske Siscije.

8. studenoga Arheološki muzej ugošćuje znanstveni skup povodom 20-godišnjice smrti dr. Zdenka Vinskog. Kao stručnjak-arheolog dr. Vinski je u Muzeju radio neprekidno od 1945. god. do 1979. god., prvo kao kustos a potom i kao ravnatelj. Dugogodišnji i kontinuirani stručni i znanstveni rad Dr. Zdenka Vinskog u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstavlja bez sumnje, značajan doprinos arheološkoj znanosti u cjelini, a posebno na području arheologije ranog srednjeg vijeka. Tom će mu prilikom u sklopu manifestacije Mala povijest AMZ-a biti posvećena mala izložba na drugom katu Muzeja.

Od 15. prosinca posjetitelji mogu razgledati izložbu Post scriptum autora Igora Uranića. Izložba obuhvaća bogatu povijest pisanja predstavljajući nam njezine najvažnije i najzanimljivije trenutke te njihove dalekosežne posljedice. Izložba povezuje razvoj ljudske svijesti i svekolikog razvoja umijeća pisanja na raznim stranama svijeta uz pomoć spomeničke građe i ilustracija, a također uz tumačenje tehnika i metoda pisanja.

Bogatu 2016. godinu muzej na Zrinjevcu zaključuje 22. prosinca otvaranjem stalnog postava srednjevjekovne zbirke na drugom katu. Tom će prilikom u sklopu manifestacije Mala povijest AMZ-a biti predstavljena i mala izložba posvećena starim izdanjima stalnih postava.

arheoloski zg 2