Proslava 450. obljetnice Sigetske bitke – najava

Bataille de Szigetvár Krafft Peter

POČINJU SREDIŠNJE PRIGODNE MANIFESTACIJE OBILJEŽAVANJA 450. OBLJETNICE SIGETSKE BITKE

U srijedu 7. rujna 2016. navršit će se 450. obljetnica Sigetske bitke kojom je završena jednomjesečna opsada tvrđave Siget u Mađarskoj koju je od 100.000 osmanskih vojnika pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog branilo 2500 vojnika, uglavnom Hrvata, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog. Riječ je o jednom od najznačajnijih povijesnih događaja u povjesnici Hrvatske, Mađarske i Europe, budući da je zaustavljanje moćne osmanske vojske na putu prema Beču bio prjelomni trenutak za zapadnu kulturu i civilizaciju koji je uvelike promijenio tok povijesti za nekoliko sljedećih stoljeća. Nikolu Šubića Zrinskog, hrvatskog bana od 1542. do 1556., njegova je junačka pogibija pretvorila u hrvatskog i mađarskog nacionalnog junaka koji simbolizira junaštvo, požrtvovnost i domoljublje.

Stoga su u Hrvatskoj i Mađarskoj 2016. godinu proglasili Godinom Nikole Šubića Zrinskog, pritom će se obje države tijekom rujna, listopada i studenog 2016., održat središnje manifestacije kojima će dostojanstveno biti obilježen ovaj povijesni jubilej. Njihovo održavanje koordinira Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a slično povjerenstvo djeluje i u Mađarskoj.

Na ruševinama Starog grada Zrina po kojem je obitelj Zrinski dobila ime i u kojemu se najvjerojatnije 1508. rodio Nikola Šubić Zrinski u nedjelju 4. rujna bit će otkrivena spomen-ploča njemu u čast. U ponedjeljak 5. rujna otkrit će se poprsje Nikole Šubića Zrinskog u Šenkovcu u blizini Čakovca u kojem se nalazi mauzolej obitelji Zrinski. Istog dana Hrvatska pošta i Mađarska pošta pustit će u optjecaj novotiskanu zajedničku poštansku marku posvećenu Nikoli Šubiću Zrinskom i 450. obljetnici Sigetske bitke.

Središnje obilježavanje 450. obljetnice junačke obrane Sigeta održat će se 7. rujna u Szigetvaru u nazočnosti mađarskog predsjednika Janosa Adera i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Zasebno se 9. rujna u Szigetvaru organizira Hrvatski dan kojeg organiziraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništava u Mađarskoj uz Hrvatske narodne zajednice iz Mađarske. S nizom prigodnih kulturskih programa na Hrvatskom danu sudjelovat će Međimurska županija, gradovi Čakovec, Koprivnica i Slatina ali i Hrvati iz Mađarske, kao i drugi umjetnici iz Hrvatske. Istog dana u Pečuhu održat će se sastanak župana hrvatskih i mađarskih županija povezanih s obitelji Zrinski na temu (Kulturski turizam, nematerijalna kulturska baština – brand Zrinskih) sa svrhom daljnjeg unapređenja suradnje na području razvoja kontinentalnog turizma i kulture.
U Državnoj operi u Budimpešti 18. rujna HNK Osijek izvest će operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca, a 16. rujna u Osijeku će se izvesti mađarski rock mjuzikl Zrínyi.

U Muzeju Međimurja u Čakovcu 16. rujna otvorit će se izložba o Sigetskoj bitci na kojoj će po prvi put biti izloženi kaciga i sablja Nikole Šubića Zrinskog koji se čuvaju u Beču. Zrinskom u čast 19. rujna otkrit će se spomen-ploča na Starom gradu Zrinskih u Čakovcu.

Jedna od središnjih točaka obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke bit će međunarodni znanstveni skup o Sigetskoj bitci i Nikoli Šubiću Zrinskom kojeg organiziraju HAZU, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski studiji i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište. Skup će se održati 20. i 21. listopada u palači HAZU, a uz hrvatske povjesničare sudjelovat će i povjesničari iz Mađarske, Turske i Bosne i Hercegovine. U palači HAZU 19. listopada tom prigodom održat će se svečana akademija kojom će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog. U znaku tog jubileja održat će se i XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup kojeg organizira Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj 21. i 22. listopada u Pečuhu, a za jesen se u Ozlju planira književno znanstveni skup o Ozaljskom književnom krugu. Za 23. i 24. rujna međunarodni znanstveni skup u Čakovcu planira i Zrinska garda.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” 15. listopada u HNK u Zagrebu organizirala je dobrotvornu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski u svrhu prikupljanja sredstava za obnovu Starog grada Ozlja. U Zagrebu će se od 2. do 4. studenog održati i međunarodni znanstveni skup Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti kojeg organiziraju Hrvatsko muzikološko društvo, Hrvatski studiji i Hrvatski institut za povijest pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu tog skupa održat će se i koncert vokalnih, simfonijskih i klavirskih djela posvećenih Nikoli Šubiću Zrinskog čiji autori su hrvatski, mađarski i austrijski skladatelji, u izvedbi studenata i profesora Muzičke akademije u Zagrebu i nekolicine gostiju. U Mađarskom institutu u Zagrebu 17. studenog održat će se književna večer Hrvatska i mađarska Zrinijada.

Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika za jesen pripremaju nekoliko nakladnčkih projekata – knjigu hrvatskih epskih i lirskih književnih radova o Sigetskoj bitci pod naslovom Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu, reprint djela Petra Zrinskog Adrianskoga mora sirena te objavu romana za mlade s temom Sigetske bitke. Autor će se izabrati putem natječaja, a rezultat će se objaviti 15. rujna. Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima objavilo je pretisak knjige Franje Črnka Nikola Zrinski branitelj Sigeta grada.

Sisačko-moslavačka županija organizirala je stručne skupove s temom Zrinski u hrvatskoj povijesti i Zrinski u hrvatskoj književnosti za nastavnike povijesti i hrvatskog jezika koji su održani 1. i 2 . rujna u Hrvatskoj Kostajnici. Organizirat će se i dvije likovne kolonije na temu obitelji Zrinski i Nikole Šubića Zrinskog u Zrinu i Gvozdanskom, izložbe u Hrvatskoj Kostajnici i Glini o uspostavi i funkcioniranju Vojne krajine i o ulozi Zrinskih u stvaranju obrambenog sustava protiv Osmanlija. U Sisku će se predstaviti roman Bitka Alena Samboleca, a u planu su i prigodna sportska događanja.

Manifestacije kojima se obilježava 450. obljetnica Sigetske bitke održane su i proteklih mjeseci. U svibnju je u Zagrebu održan znanstveni skup Nikola Zrinski Sigetski i njegovo doba organiziralo ga je Mađarsko veleposlanstvo i Mađarski institut u Zagrebu uz suorganizatore Odsjek za povijesne znanosti HAZU, Hrvatski institut za povijest i Institut za povijest Mađarske akademije znanosti.

HNK Zagreb je na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu u srpnju izveo operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca, a dijelove opere 29. travnja u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu.

Glazbene manifestacije u sklopu obilježavanja ovog jubileja bile su i koncert mađarskog ansambla za povijesnu glazbu Sebö u palaču HAZU ali i koncert Pjevajmo domovini u Starom gradu Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici, oba su održana u svibnju. Obljetnici Sigetske bitke i Nikoli Šubiću Zrinskom bio je posvećen i X. međunarodni viteški turnir koji je početkom srpnja održan u Svetom Ivanu Zelini.