Seks i grad – Seks i Beč

Sex in Wien Pressefoto 1

Sex in Wien Pressefoto 1

18+ izložba u bečkom gradskom muzeju „Wien Museum“

U bečkom se gradskom muzeju 15. rujna otvara izložba koja će ne temelju originalnih eksponata pokušati ilustrirati povijest seksualnosti u Beču.

Seksualnost i grad jedna su strastvena i istovremeno skandalozna veza. U procesu urbanizacije način predstavljanja i vrednovanje seksa promijenio se toliko značajno kao nikada do tada. Moderni je velegrad obećavao anonimnost i slobodu, otimanje društvenoj kontroli i ispunjenje seksualnih želja. No istovremeno grad je stvorio i mogućnosti nadzora, discipliniranja i kategorizacije seksualnosti.

Izložba „Seks u Beču“ na temelju brojnih primjera od 19. stoljeća do danas opisuje stalnu borbu protiv zabrana i želju za seksualnim oslobođenjem – od „prvog pogleda“ do „cigarete nakon“.

Tko je smio koga na koji način pogledati? Tko je kome smio prići? Koje vrste seksualnih sklonosti su se mogle otvoreno ispoljavati, a koje skriveno? Kakvih su se posljedica pribojavali partneri ako bi bili uhvaćeni na djelu? Jasno je da nikakve moralne prodike, znanstvena sistematizacija niti policijska kontrola nikada nisu uspjele regulirati sve ono šta se događalo u spavaćim sobama, tajnim prostorima i tamnim zakutcima grada.

Sex in Wien Pressefoto 2

Bečka izložba obuhvaća 550 predmeta, a podijeljena je na tri dijela: „Prije seksa“, „Tijekom seksa“ i „Nakon seksa“. Jedan od najzanimljivijih objekata izložbe pri tom je zasigurno jedno do sada neobjavljeno pismo Sigmunda Freuda, no tu su i dokumenti iz policijskih arhiva, povijesni kontraceptivi, kavez iz jednog sado-mazo lokala te radne torba jedne seksualne radnice.

Zanimljiva je i činjenica da je prvi orgazam prikazan na filmskom platnu stigao upravo iz Beča. Austrijska glumica Hedy Kiesler, mnogima poznatija pod hollywoodskim imenom Hedy Lamarr nastupila je u 1933. godine snimljenom filmu „Ekstaza“, gdje se pojavila potpuno gola i publici priuštila oskarovski klimaks. U okviru izložbe posjetitelji će moći vidjeti upravo tu sekvenciju iz ovog filma u trajanju od preko tri minute.

Izložba se može posjetiti sve do 22. siječnja 2017. godine, a ulaz je dozvoljen samo posjetiteljima starijim od 18 godina.