Juncker pozvao Hrvatsku i Srbiju na međusobno poštivanje

frog 152632

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem se žalio na Hrvatsku, potvrđeno je HRT-u. Juncker je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa između dviju država te pozvao Hrvatsku i Srbiju da se “vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima”, a sva otvorena pitanja riješe “uz međusobno poštovanje”

frog 152632 “Komisija se u skladu sa svojim ovlastima uvijek zalagala za to da se poštuju žrtve te da se održava sjećanje žrtve ratnih zločina, ali kriminalizira zločine iz mržnje koji se temelje na nacionalnom podrijetlu baš kao i svako javno pozivanje na nasilje i mržnju, uključujući i negiranje ili trivijalizaciju genocida”, poručio je Juncker Vučiću. Prema tome, države članice obvezne su kažnjavati takve zločine, a drzave koje tek žele postati članice trebaju svoje zakone uskladiti s europskima, dodao je.

U svom odgovoru predsjednik EK je istaknuo da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje “temljeni principi koje trebaju poštovati zemlje kandidati, potencijalni kandidati i članice EU-a”. Junker je naglasio da “dugi put pomirenja među narodima zahtijeva iskrene napore svih strana i na svim razinama kako bi se priznale nepravde iz prošlosti kako bi se nepristrano i zajednički mogli graditi temelji buduće suradnje”. hrt