Skip to content

Otkriće u okolici Beča – ostaci mamuta stari preko milijun godina

 NHM Wien

Pronađene 2,5 m dugačke kljove mamuta iz pleistocena

Tijekom pripremnih radova za izgradnju autoceste A5 u austrijskoj općini Mistelbach u okolici Beča nedavno su pronađeni ostaci mamuta. Paleontolozi iz Prirodoslovnog muzeja u Beču procjenjuju da su pronađeni ostaci, dvije kljove i nekoliko kralježaka, stari oko milijun godina i potječu iz ledenog doba tj. iz pleistocena (od oko 2,6 miliona do 12.000 god. pr. Kr.). Starost ostataka nije bilo teško procijeniti zbog geoloških slojeva koji su bili vidljivi uslijed građevinskih radova.

„Ove su iskopine zbog svoje starosti i stupnja očuvanosti jedno uistinu nevjerojatno otkriće, a posebice kljove koje su dugačke oko 2,5 m predstavljaju pravu rijetkost“, kazao je povodom spektakularnog otkrića Oleg Mandic iz bečkog Prirodoslovnog muzeja.

Ostaci mamuta nekoliko su dana čuvani u iskopini, gdje su učvršćeni tankim slojem gipsanih zavoja te su potom prebačeni u Prirodoslovni muzej u Beču. Tamo će biti dodatno preparirani kako bi se spriječilo sušenje i lomljenje kostiju. Na mjestu pronalaska ostataka znanstvenici su uzeli još uzoraka uz pomoć kojih će izvesti zaključke o klimatskim uvjetima u kojima je životinja živjela i vrsti kojoj je pripadala.

See also  U Beču predstavljen prvi električni fijaker