Skip to content

Marta Tuta: RUČANJA

Marta Tuta Ručanja 3Galerija PM, Zagreb
od 2.9. (u 19 sati) do 11.9.2016.

foto galerija

Ručanja

Kroz povijest umjetnosti hrana je oduvijek svojom simbolikom upućivala na punoću, ali i prolaznost života, ukazivala na širi društveni kontekst oslikanog ili pak služila kao detalj u kulturno antropološkim prepoznavanjima raznih civilizacijskih krugova.

Ne čudi stoga činjenica da je akademska slikarica Marta Tuta nadahnuta ovom temom svojim ciklusom crteža Ručanja hrani posvetila potpunu pozornost time aludirajući na značaj u kojemu hrana postaje umjetnost sama. Iz dana u dan, tijekom pune godine pomno je arhivirala svoje dnevne obroke kreirajući tako trajno dokumentirani vlastiti kalendar jelovnika. Puni tanjuri raznolikih namirnica postali su dosljednim motivom kojim je svojoj svakodnevici dala posve drukčiji kontekst. Tako je fenomen prehrane iz rutine, nužde i potrebe postao dnevnikom intimnih obreda i rituala koji otkrivaju puno više od življenja svakodnevice. Marta Tuta je svojom disciplinom i ustrajnošću iscrtala ono u čemu najviše uživa priredivši na papirima pravu gozbu prepunu mirisa, boja i okusa.

Odabravši svojevrsne genre prizore ne posustaje od svog prepoznatljivo razigranog i lepršavog ilustrativnog likovnog jezika kojim životno svakidašnje pretvara u likovno nesvakidašnje. Drvenim bojicama kompozicijski uravnoteženo istražuje te usklađuje koncept i izvedbu čineći svojevrsnu umjetničku kuharicu. Krupni planovi objeda na podlogama i stolovima, dodaci i posuđe stilizirani su ne gubeći svoju osnovu i dopadljivost u njihovim realizacijama. Kao i meniju tako i svojoj mrtvoj prirodi svaki put iznova pristupa ne ponavljajući se te potvrđujući vlastitu vještinu izraza u njezinoj opetovanoj jednostavnosti. U sigurnom spoju i omjeru začina i poteza bojicama nastaju jela i crteži uvijek ukusni i zaokruženi.

Marta Tuta Ručanja 8Glavna jela, prilozi, pića i deserti čine kompozicije životnih značenja jednostavnog, ali sustavno razrađenog likovnog jezika. Raznolikost jelovnika pokazuje svu kreativnost osmišljavanja i pripremanja gdje svaki tanjur iza sebe nosi drukčiju priču. Kroz namirnice i sastojke ručkova Marta Tuta može dozvati osjećaje te mirisima potaknuti sjećanja na događaje u prikazanom danu. Hranom je zabilježila svoje rasporede, misli i zbivanja kroz godinu dana začinivši ih raznovrsnim delicijama. Idejama bogati recepti i slijedovi jela potvrdili su hranu kao neprestani izvor zadovoljstva u svim okusima i spojevima slatkog, slanog, gorkog i kiselog. Sezonsko voće i povrće, egzotični recepti i začini, miješanje i dodiri dalekih kuhinja, tradicionalna jela, brzinski obroci, slastice i poslastice čine sastojke menija s beskonačnim mogućnostima kombiniranja. Pečeno, kuhano, pirjano, pohano, sirovo ili pripremljeno te pomno servirano na tanjurima i pladnjevima stvara šarolike kompozicije zabilježene u vremenu. Za svoje jelovnike odabire ono što joj priroda nudi prema sezonskom kalendaru pri čemu pažljivo odabire namirnice smjenjujući kroz njihovu prezentaciju godišnja doba. Osluškuje cikličnost prirode sinkronizirajući je s vlastitim metabolizmom, hraneći nas dnevnim doživljajem ručavanja, njezinim svakodnevnim svetkovinama. Miris, okus i vid čula su kojima istražujemo, degustiramo i kojima se prepuštamo postajući gladnim kušačima pripremljenih i serviranih ručkova. Gladni umjetnosti konzumiramo njene crteže.

See also  Izložba Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Rako Kuzmanić u Rimu

Kuhinja Marte Tute miriši optimizmom gdje mašta i igra otvaraju apetite u kojima život postaje raznobojnijim. Zalogaji oplemenjeni raznovrsnim okusima nude sve potrebno za one koji vole uživati, jesti, živjeti. Kreativnost na tanjuru ili na papiru tajna je autoričinog stvaralaštva. Gledajući crteže Marte Tute svatko od nas postaje gurmanom koji predano uživa u privlačnosti izvedbe crteža i bliskosti gastronomije koju nude. Nužnost ponavljanja obroka, kao i crteža progovara o nužnosti stvaranja iz dana u dan.

Marijana Paula Ferenčić

Marta Tuta Ručanja 30Ručanja su zbir 366 uzastopnih ručkova. Želim da hrana koju unosim u sebe dodiruje sve nedodirljive dijelove moga bića i da mi na neki način osvijesti prisustvo zemlje, zraka, vode i vatre u meni. Vjerujem da mi hrana koju sama sebi pripremam pruža cjelovitost koju predstavljaju 4 navedena elementa za potpun i skladan život. Poslije svakog obroka zamišljam kako energetski sastojci utječu na moje raspoloženje i potiču emocije. Uglavnom jedem samo voće, povrće a ponekad i morske plodove. Zabilježila sam, dakle, početak uživanja, onaj vizualni, ne bih li kroz crtež produžila njegovo trajanje.

Kroz godinu dana sam crtala svaki svoj ručak, svakidašnji ritual koji me puni, ponekad zabavlja, a uvijek potiče na kreaciju. Arhivski sam pratila i bilježila nešto što je prolazno, nešto što se svaki dan ponavlja, ali uvijek na drugačiji način. Ponekad volim reći da sam ovisnik o hrani, a možda se ipak radi o poznatoj zamci: “što više jedeš, više ti se jede”. Nakon crtanja obilnih ručaka ogladnila bih i brzo sam morala reagirati i pod hitno utažiti glad.

Ručkovi su glavna gozba dana. Htjela sam osvijestiti strast, oblik i duh pokretač življenja kojega svi imaju iskustvo. Hranu ne doživljavam kao puko sredstvo za preživljavanje, nego kao još jednu mogućnost da svoju duhovnost obogaćujem iz obroka u obrok, iz dana u dan.

Marta Tuta

Marta Tuta Ručanja 35Marta Tuta rođena je 1991. godine u Zagrebu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine u klasi profesora Damira Sokića. Izlagala je ne nekoliko samostalnih i grupnih izložbi iz kojih se izdvajaju Osten bijenale crteža u Makedoniji (2014), Salon mladih u HDLU-u u Zagrebu (2014) i izložba Dokumentatori u galeriji VN u Zagrebu (2016). Provodi mjesec dana u ateljeu u Belgiji na rezidencijalnom programu GloArt (2015). Trenutno živi i stvara u Zagrebu.

See also  Otvorena izložba Ljerke Njerš - Novi ciklusi: keramika, staklo, svila