Skip to content

Hitan sastanak državnog vrha u Beogradu zbog referenduma u Republici Srpskoj

Za 25. rujna vlasti Republike Srpske najavile su referendum kojim se pokušava osporiti autoriret Ustavnog suda BiH te dovodi u pitanje poštivanje Daytonskog sporazuma

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je u utorak navečer na hitne konzultacije premijera Aleksandra Vučića u povodu poziva Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da odustanu od referenduma o Danu RS, a sastanku iza zatvorenih vrata pridružili su se i šef diplomacije Ivica Dačić te ministar policije Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuburović.

Sastanak šefa države i premijera uslijedio je nakon što su veleposlanici Upravnog odbora PIC-a u BiH u utorak pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, poručivši da će to destabilizirati BiH i regiju te u zajedničkoj izjavi naglasili da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obvezujuće” i da ih entiteti moraju poštovati.

Najviši dužnosnici Republike Srpske odbacili su u utorak poslijepodne poziv Upravnog odbora PIC-a za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će, ako visoki predstavnik Valentin Inzko zabrani referendum u RS, sazvati hitan sastanak s državnim vodstvom i političkim vođama Republike Srpske kako bi razmotrili daljnje korake. (Hina)

flower 155