Skip to content

EK vijesti 30. kolovoza 2016.

European Commission 1

Državne potpore: Irska omogućila Appleu nezakonite porezne povlastice vrjedne do 13 milijardi eura

Europska komisija ustvrdila je da je Irska Appleu odobrila neopravdane porezne povlastice kojima vrjednost doseže 13 milijardi eura. Zapravo to je u suprotnosti s pravilima EU-a o državnim potporama jer na taj način Appleu je omogućeno plaćanje znatno manjeg poreza u odnosu na druge tvrtke. Irska sad mora zatražiti povrat nezakonitih potpora. Objavljeno je i priopćenje za medije. Povjerenica Vestager održala je konferenciju za medije o toj odluci. Konferencija se može pogledati ovdje.

EU sudjeluje sastanku na vrhu skupine G20 u Hangzhouu: zajedničko pismo predsjednika Junckera i Tuska

U zajedničkom pismu upućenom predsjednicima država i vlada Europske unije predsjednici Juncker i Tusk istaknuli su ključna pitanja o kojima na sastanku treba raspraviti skupina čelnika na vrhu G20 koji se održava 4. i 5. rujna 2016. u kineskom gradu Hangzhouu. Predsjednici su pozvali skupinu G20 da nastavi sa svojom ulogom u rješavanju međunarodne izbjegličke krize ali i da zadrži razinu zapošljavanja, rast i ulaganja na vrhu popisa svog prioriteta. Nadalje, iznijeli su očekivanja EU-a vezana uz taj sastanak na vrhu za područja kao što su međunarodna porezna transparentnost, reforma financijskih propisa, trgovina, održivi razvoj i klimatske promjene. Cjelovito pismo moguće je pročitatiovdje. Dodatne informacije o sastanku na vrhu skupine G20 dostupne su ovdje.

Komisija predlaže da se 2018. proglasi europskom godinom kulturske baštine

Komisija je danas podnijela prijedlog Europskom parlamentu i Vijeću za proglašenje 2018. europskom godinom kulturske baštine. Komisija time želi naglasiti ulogu europske kulturske baštine u jačanju zajedničke svijesti o povijesti i identitetu. Bogata nacionalna, regijska i lokalna raznolikost Europe jedinstven je katalizator razmjena među svim dobnim skupinama, društvenim kategorijama i kulturama. Europski povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport Tibor Navracsics izjavio je: „Naša je kulturska baština više od puke uspomene na našu prošlost; ona je ključ naše budućnosti. Europska godina kulturske baštine bitna je mogućnost za jačanje svijesti o društvenom i gospodarskom značenju kulturske baštine ali i za  naprjedak europske izvrsnosti u tom području. Pozivam Europski parlament i Vijeće da podrže naš prijedlog i da uključe sve dionike kako bismo tu godinu mogli učiniti uspješnom.“ Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji