IZBORI 2016. Lovrinović: Imamo program revitalizacije hrvatskog sela

Čelnici koalicije Živog zida, Uvijek Frankeri, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović predstavili su u utorak na farmi obitelji Benčina u selu Kaniža kod Ivanca program reforme hrvatskog sela, ustvrdivši da ta koalicija ima program revitalizacije hrvatskog sela

landscape 193720 960 720

”Poljoprivreda u Hrvatskoj sustavno se uništava. Liberalizacija je dovela do okrupnjavanja mljekarske industrija, a proizvođači propadaju. Ovdje smo se uvjerili da je i u socijalizmu bila bolja politika prema seljaku nego u neovisnoj Hrvatskoj”, rekao je čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Mlijeko jeftinije od vode

Ocijenio je kako se u Hrvatskoj vodi politika samouništenja jer se kroz sustavno uništavanje sela gubi i demografska bitka.

“Mlijeko je danas dva do tri puta jeftinije od vode. Osim toga, hrvatski seljak mora voditi knjige, treba sam distribuirati proizvode, brinuti o marketingu i rizicima, što je dovelo do propasti mljekarstva, odnosno stočarstva”, rekao je Lovrinović.

Dodao je kao njihova koalicija ima program revitalizacije sela kroz ekonomiku malog posjeda. Osnovne mjere tog programa su ukidanje vođenja knjiga te uvođenja plaćanja paušala za poljoprivrednike, uvođenje međustope poreza od 5 posto za sav repromaterijal za poljoprivrednike, mogućnost okrupnjavanja posjeda, organizirani otkup proizvoda, te vraćanje sustava robnih rezervi, poticaji prema prinosu, a ne prema posjedu, kao i obaveza trgovačkih lanaca da prodaju više domaćih poljoprivrednih proizvoda,

Vlasnik farme Ivan Benčina rekao je kako je farmu podizao posuđujući od komercijalnih banaka novac uz kamatu od čak 9 do 14 posto. Otkupna cijena mlijeka u početku je bila četiri kune po litri, da bi u međuvremenu pala na samo kunu za litru, dok je u isto vrijeme udvostručena cijena smjese kojom se hrane krave, a znatno je poskupila i nafta.

H20160823000578

U selu ostalo svega sedam krava

Istaknuo je kako je zbog takvih katastrofalnih uvjeta u selu, koje je prije desetak godina imalo 300 krava, danas ostalo svega sedam krava, a mnogi su žitelji napustili mjesto.

U isto vrijeme, prerađivači mlijeka Vindija i Dukat enormno su se razvili pa danas, rekao je Benčina, jeftino uvoze mlijeko u prahu i potom ga prodaju hrvatskim građanima, dok se hrvatsko mlijeko najčešće izvozi.

”Svjedočimo sustavnom uništavanju poljoprivrede i hrvatskog sela. U isto vrijeme, u velikim strankama, koje su odgovorne za uništenje sela, govore da se promjene ne mogu, odnosno ne smiju učiniti. Pitam se, za koga oni rade, kada kažu da se ne smije. Moraju raditi u interesu seljaka, a ne uvoznog lobija. Da bi to promijenili, osigurat ćemo otkup proizvoda od poljoprivrednika za vojsku, policiju, studentske domove, vrtiće…”, poručio je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

(Hina)