Skip to content

IZBORI 2016. Tomašić: Hrvatska ne čini ništa da zaštiti svoje građane

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić poručila je u nedjelju iz Vukovara kako je Srbija očito otvorila lov na hrvatske branitelje što potvrđuje nedavno uhićenje hrvatskog državljanina na graničnom prijelazu te dodala kako Hrvatska istodobno ne čini ništa kako bi zaštitila kako svoje tako i interese hrvatskih građana

sea 1322

“Hrvatska uopće ne koristi status članice EU. Ili za to nema svoje ja ili nema petlju. Trebala bi iskorstiti članstvo u EU da prisili Srbiju da prestane uhićivati hrvatske branitelje, da pomogne rasvjetliti slučaj nestalih, vrati oteto blago i arhivu Drugog svjetskog rata te da se razriješe granični sporovi”, ocjenila je Ruža Tomašić na konferenciji za novinare.

Rekla je i kako se Hrvatskoj neprestano spočitava Jasenovac, a pri tom Srbija ne želi vratiti arhivu o Jasenovcu iz koje bi se vidjelo što se točno događalo u tom logoru iz Drugog svjetskog rata.

Također je poručila kako nije točno da se biletaralna pitanja ne mogu rješavati u Bruxellesu. “Itekako se bileteralna pitanja mogu rješavati u Bruxellesu ako je to jedini način. Ako ništa drugo ne pomogne, možemo igrati igru Srbije, a to znači da treba revidirati Zakon o oprostu”, rekla je zamjerivši državnim vlastima da u Bruxelles “ne idu sa svojim mišljenjem već idu po svoje mišljenje”.

Mišljenja je i kako bi građanima srpske nacionalnosti trebalo poručiti da je ovo Republika Hrvatska i da, ako će biti loše njima, biti će loše i Hrvatima i obrnuto. Kazala je i kako Hrvatska uopće ne lobira u EU za svoje interese dok istodobno Srbija ima izuzetno jake lobiste koji neprestano lobiraju za srbijanske interse.

Zamjenik predsjednice HKS-a Marijan Pavliček zamjerio je ministru vanjskih poslova Miri Kovaču što je pristao da Srbija otvori poglavlja 23. i 24. pregovora oko priključenja EU, a da Hrvatska nije prethodno osigurala vlastite interese.

“Žalosno je što se hrvatska diplomacija ponaša kao poslušnik, a ne kao ravnopravna strana u EU spremna zaštiti hrvatske nacionalne interese”, rekao je Pavliček.

See also  IZBORI 2016. Plenković pozvao Srbiju da smiri tenizije i ne provocira

(Hina)