Skip to content

EK vijesti 22. kolovoza 2016.

Zajednička izjava prvog potpredsjednika Timmermansa, povjerenice Juorove i povjerenika Navracsicsa povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

European Commission 1

Nacistička Njemačka i Sovjetski Savez potpisali su 23. kolovoza 1939. pakt Molotov-Ribbentrop. Njime započinje jedno od najmračnijih razdoblja novije povijesti našeg kontinenta u kojem su pod totalitarnim režimima deportirani, mučeni i ubijeni desetci milijuna osoba. Iako je kraj Drugog svjetskog rata označio poraz nacističkog režima, za mnoge stanovnike srednje i istočne Europe nastavile su se patnje pod drugim totalitarnim režimima. Sutra, 77 godina nakon potpisivanja pakta, prisjećamo se svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima koji su tijekom 20. stoljeća postojali na pojedinim područjima Europe. Europskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, žrtvama iskazujemo počast i otimamo ih zaboravu i Komemoracija nam pomaže i da se prisjetimo lekcija koje smo naučili iz tog mračnog poglavlja europske povijesti. Pročitajte cijelu izjavu ovdje. Povjerenik Tibor Navracsics, zadužen za izobrazbu, kulturu, mlade i šport, sutra 23. kolovoza 2016. tom prigodom sudjelovat će na Danu sjećanja u Bratislavi u komemorativnom programu i ministarskoj konferenciji čiji je domaćin slovačko predsjedništvo Vijeća Europske unije.

EU dobila spor u okviru WTO-a zbog zabrane uvoza svinjetine kojeg je Rusija uvela

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) rusku zabranu uvoza živih svinja, svježe svinjetine i ostalih svinjskih mesnih proizvoda podrijetlom iz EU-a danas je proglasila nezakonitom u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima. Odluka se odnosi na zabranu koju je Rusija uvela početkom 2014. zbog ograničenog broja slučajeva afričke svinjske kuge na područjima EU-a u blizini granice s Bjelarusom. Povjerenstvo je ustvrdilo da Rusija odbija prihvatiti uvoz određenih proizvoda iz EU-a ali i da na odgovarajući način izbjegava prilagoditi uvozne certifikate EU-Rusija što u stvari znači zabranu uvoza iz cijelog EU-a. Ta se mjera ne zasniva na mjerodavnim međunarodnim standardima pa se njome krše pravila Sporazuma WTO-a o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera. Povjerenstvo je ujedno izrazilo kritike i u pogledu pojedinačnih zabrana Rusije na uvoz iz Poljske, Litve i Estonije. Priopćenje za medije dostupno je  ovdje.