Konjanici iz Kutine osmu godinu do svetišta jašu 114 kilometara

KH Radićeva

Napisao: Dragutin Pasarić
Snimio: Nikola Blažeković

Uz treći kolovoški vikend Udruga “Topot” vlasnika i ljubitelja konja Kutina, po tradiciji jutros se svečanim ispraćajem uputila na trodnevno jahanje u poznato nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Čine to osmu godinu poslije blagdana Velike Gospe i subote koju u Mariju Bistricu obilježava hodočašće vjernika Sisačke biskupije.Uz poznati trijem, simbol drvenog moslavačkog graditeljstva njihov pohod dug 114 kilomatara najavila je pjesmom o Majci Božjoj pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“ iz tog dijela Kutine.

KH Radićeva 1

Nakon ponosa i zahvale konjanicima i onima koji im daju potporu, sretan put i ostvarenje njihove plemenite i duhovne misije poželjeli su im dogradonačelnik Kutine Damir Petravić i direktor Turističke zajednice Sisačko – moslavačke županije Željko Lenart. Posebno uz današnji Dam humanosti spomenuli i značaj Udruge „Topot“ koju pruža potrebitim građanima terapijskim jahanjem. Osobitim trenutkom bila je molitva koju je izrekao i predvodio vlč. Tomislav Kolar, nedavno imenovan za župnika Župe Prečistog Srca Marijina u Ilovi.

KH Radićeva 3

Do večeri proći i područjem Kloštar Ivanića koji je od davnine o blagdanu Velike Gospe značajno proštenjarsko središte, a odnedavno i znamenito svetište u Sisačkoj biskupiji Majci Milosrđa, Noćit će u Lipovcu Lonjskom. Uz očekivani doček osobito se raduju djeci kojoj uz svoju asistenciju omogućuju i jahanje.

U sedlu su: Sandra Prevendar Nekvapil, Jan Nekvapil, Lorena Starčević Jasmina Mošnička, Zvonko Zubčić i Ivana Mošnička Matijević. U logistici su: Robert Blažeković, Silvija Rakić, Fran Nekvapil, Mario Starčević, Zoran Lončarić i Damir Pučak

KH Radićeva 4

Kutinski jahači u Mariji Bistrici sudionici su poznatog Konjaničkog vozočašća konja i kočija, a na kojemu će se po 14. puta u organizaciji Udruge uzgajivača konja Krapinsko zagorske županije, u nedjelju 21. kolovoza okupiti više od 300 vlasnika kočija i jahača iz Hrvatske i više europskih zemalja. Članovi Udruge „Topot“ posebnost su, jer jedini bez obzira na vremenske prilike jašu – od svog sjedišta do svetišta. Upravo stoga, ali i stečene elegancije jahanja u svečanoj povorci ulicama Marije Bistrice pripada im čelno mjesto. Nakon povorke bit će sudionici svete mise i hodočasničkog blagoslova upućenog njima i njihovih ljubimcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.