Kolovoz u Muzeju Moslavine Kutina

4. spomenari

4. spomenari19. kolovoza 2016. u 18,30 u POU Nova Gradiška otvorenje izložbe „Život s vinogradom i vinom“, autorice Slavice Moslavac

Izložba će sadržavati originalne predmete, 22. panoa s fotografijama i tekstovima o povijesti vinogradarenja i podrumarenja na moslavačkim kvadrantima, jer rijetke su zemlje kao Hrvatska s tako raznolikim vinima, potencijalno visoke kakvoće i zaštićenog geografskog podrijetla, te različitih tipova po boji, okusu i omjerima pojedinih sastojaka. To je sklad koji priroda i čovjek stvaraju u lozi. 

U vinorodnoj Moslavini, svaka je seljačka obitelj nastojala imati vlastiti vinograd, gorice. Osnovni je razlog dakako bio da imaju vina u kući za razne prigode, a djelomično i za prodaju. No, i vinograd i vino imali su i druge uloge. Jedna od važnijih bila je stvaranje prilika za druženje. Zbivalo se to pri zajedničkim radovima u vinogradima, ali i prigodom proslava, svečanosti, te u nekim posebnim u tu svrhu predajom utvrđenih prilika.

Drugi dio izložbe bit će posvećen vinorelistima, koji su svoje radove stvarali talogom crnog vina tijekom šest godina na izložbama MoslaVINA Kutina. 

21. kolovoza 2016. u 16,00 sati u Starom selu u Kumrovcu otvorenje etnografske izložbe „Najljepši je crven cvijet“, autorice Slavice Moslavac

Povodom zagorske svadbe u Starom selu u Kumrovcu, 21. 8. 2016.  predstavlja se izložba  pod nazivom „Najljepši je crven cvijet“, autorice Slavice Moslavac, koja govori o ljubavi, o ljubavi kao daru koja je iskazana u običajima za valentinovo, u darivanju licitarskih srca donošenih sa proštenja i drugih pučkih proslava, kao i mladenačkim zapisima iza korica leksikona i spomenara nastalih tijekom 19. i 20. stoljeća, osobito u osnovnoškolskom i srednjoškolskom periodu, kada se rađaju i prve simpatije i ljubavi.

U glazbenom dijelu nastupaju PS „Angeline“ iz Kloštar Ivanića