IZBORI 2016 Plenković: Lista za 7. izbornu jedinicu izuzetno kvalitetna

H20160818013133

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Karlovcu je u četvrtak predstavio ukratko HDZ-ov izborni program te podržao, kako je rekao, izuzetno kvalitetnu listu kandidata za Sedmu izbornu jedinicu na čelu s nositeljem Davorom Ivom Strierom, istaknuvši da se radi o ljudima s velikim političkim iskustvom u Europskom parlamentu, Hrvatskom saboru, Vladi, poduzetništvu i u vođenju područne i lokalne samouprave

H20160818013133

Postizborno će, najavio je, biti otvoreni za suradnju sa strankama bliskim u programskom i u svjetonazorskom pogledu

Davor Ivo Stier rekao je da vjeruje u pobjedu u toj izbornoj jedinici jer vjeruje da će birači prepoznati da biraju između “politike razdora Zorana Milanovića sa stagnacijom gospodarstva” i davanja mandata Andreju Plenkoviću za “politiku okupljanja s fokusom na rješavanje problema građana i podizanje standarda kroz gospodarski razvoj”.

Damir Jelić, drugi na listi, poručio je da će se u radu zalagati za ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.

Plenković očekuje relativnu pobjedu i preizimanje odgovornosti za sastavljanje Vlade

Plenković je kasnije u razgovoru s novinarima najavio za sedmu izbornu jedinicu “uvjerljivu pobjedu HDZ-a i osvajanje šest ili sedam saborskih mandata”, te da ukupno na ovim izborima očekuje “relativnu pobjedu i potom preuzimanje odgovornosti za sastavljanje nove Vlade RH”.

Upitan o financiranju kampanje Plenković je rekao da će se držati zakonskog okvira od 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici. Istaknuo je da će se HDZ, otkada mu je on na čelu “financirati zakonito, transparentno i odgovorno”, te da su sve su ranije obveze zaključene po jednom kreditru poslovne banke.

Rekao je da se odlučio za racionalnu potrošnju u kampanji te da će zbog toga i zato što je ljeto ovaj put izostati klasični predizborni skupovi, a više će se koristiti medijska kampanja za komuniciranje poruka prema biračima.

Za susret Zorana Milanovića i Đure Dečaka na temu jurisdikcije tijela Republike Srbije o ratnim zločinima rekao je da to nije zakon o univerzalnoj nadležnosti, kakav imaju mnoge zemlje, već hibridni zakon o regionalnoj nadležnosti, gdje je Srbija prepisala katalog djela iz Statuta Haškoga suda i proširila svoju nadležnost na teritorij RH i BiH, na državljane RH, da ih mogu procesuirati njihovi sudovi na temelju svojih optužnica za kaznena djela na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.

“Milanovićeva Vlada propustila je postići pravnu sigurnost branitelja”

“To je nedopustivo, jer mi smo članica EU i Sjevernoatlantskog saveza. Milanovićeva Vlada propustila je postići pravnu sigurnost naših branitelja i nacionalnih interesa, a sada tu temu stavlja u fokus”, rekao je Plenković i najavio da će se i on sastati s braniteljskim udrugama i gospodinom Đurom Dečekom.

Pohvalio je pri tom dosadašnji doprinos generala Tome Medveda, aktualnog minstra branitelja, da se braniteljske udruge ujedine u nastojanju da se objedine zakoni koji tretiraju braniteljska prava u jedan jedinstveni zakon radi učinkovitijeg i jednostavnijeg ostvarivanja prava.

Za politiku HDZ-a prema Ini kao strateškoj nacionalnoj kompaniji, Plenković je rekao da jesu za nastavak arbitraže u cilju zaštite nacionalnih interesa kroz provedbu obveza iz međudioničarskog ugovora; za opstanak rafinerija i radnih mjesta, te za to da se u dogovoru s MOL-om nađu rješenja u interesu i kompanije i hrvatske države.

(Hina)