Skip to content

Novi program HDZ-a: Otpis duga blokiranima, nema ovrhe jedine nekretnine

“Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost” naziv je HDZ-ova izbornog programa za izbore 11. rujna koji je na podlozi studije Ifo instituta izradio HDZ-ov tim gospodarskih i stručnjaka za EU fondove predvođen Ivanom Maletić, potpredsjednicom te stranke

woman 5HDZ-ov program na izborima prije nepunih godinu, temeljen na istoj studiji, bio je naslovljen “Pet plus”, a neka obećanja iz tog programa, poput 7500 kuna za svako novorođenče (što nije zaživjelo u pola godine Vlade HDZ-a i Mosta), mogu se pronaći i u novom programu HDZ-a.

Briga o blokiranima

Večernji list dobio je HDZ-ov program na stotinjak stranica, koji će vrh stranke predstaviti danas u Muzeju Mimara, a koji je podijeljen u tri tematske cjeline – gospodarski rast i nova radna mjesta, demografska obnova i izgradnja institucija, društvo pravednosti – te 12 poglavlja. Premda su dijelovi tog programa već izašli u javnost, pa se zna da HDZ obećava 180.000 novih radnih mjesta, smanjenje PDV-a na 24 posto u drugoj te na 23 posto u zadnjoj godini mandata, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, što će rezultirati povećanjem plaća, ali i gubitkom prihoda lokalnim zajednicama što HDZ kani nadomjestiti prihodima od poreza na promet nekretnine (koji obećavaju smanjiti s pet na četiri posto), kredite mladima do 350.000 kuna za pokretanje vlastitog posla, program sadrži još “nepoznatih” obećanja. Tako HDZ obećava da će voditi posebnu brigu o blokiranim građanima (kojih ima oko 330.000) tako da će, formiraju li opet vlast, otpisati njihove dugove državi, lokalnim jedinicama te komunalnim i državnim poduzećima do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećane za sve kamate. Također, najavljuju da će izmjenama ovršnog zakona zabraniti ovrhu nad jedinom nekretninom, ali i povećati dio plaće koji se izuzima iz ovrhe. HDZ-ov program predviđa i smanjivanje naknada za provođenje ovršnih postupaka.

– Omogućit ćemo dužniku da ravnopravno sudjeluje u postupku ovrhe te iznese sve činjenice koje mu idu u prilog s ciljem postizanja dogovora o rješavanju duga prije pokretanja ovrhe – piše u izbornom programu HDZ-a. Kao i da će uvesti moratorij na ovrhe građana dužnika RBA zadruga dok se sudski ne riješi problem ilegalnog poslovanja i ilegalne promjene kreditnih uvjeta tih zadruga.

– Konverzija kredita iz švicarskog franka u eure jest i ostat će završen postupak za građane RH. Pripremit ćemo detaljnu analizu i kvalitetnom argumentacijom obrazložiti hrvatsku poziciju pred domaćim i međunarodnim tijelima (sudovi i arbitraže), a izmjenama zakona onemogućit ćemo uporabu valutne klauzule kod dugoročnih stambenih kredita u onim valutama uz koje nije vezana domaća monetarna politika – napisali su HDZ-ovi ekonomski stručnjaci. Biračko tijelo blokiranih, kao i onih zaduženih u švicarskim francima (prije konverzije) čini gotovo 400.000 ljudi, a budući da se Živi zid udružio s Udrugom Franak, ne čudi da je i HDZ, kao i Most, pripremio obećanja i za taj pozamašni dio biračkog tijela. HDZ je osmislio i in-work naknade, što znači da bi se, umjesto dosadašnjeg modela ukidanja prava na naknadu za nezaposlene i sl. u slučaju ostvarivanja dohotka, naknada mogla u potpunosti ili djelomično zadržati, ovisno o ostvarenoj visini dohotka.

Nacionalna mirovina

Kada je riječ o populacijskoj politici, HDZ obećava delimitiranje rodiljskih i roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta, ali i zakon o pravima i statusu roditelja odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece koji će imati pravo na plaću, naravno, dođe li HDZ na vlast i ispuni li svoje obećanje. Planiraju i osnivanje alimentacijskog fonda za djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju, pa bi brigu o naplati alimentacije preuzela država. Kada je riječ o trećoj dobi, HDZ najavljuje nacionalnu mirovinu u visini 40 posto minimalne plaće za one koji ne mogu samostalno privređivati. Osiguranicima iz drugog stupa pak, najranije dvije godine prije odlaska u mirovinu, HDZ će, dođe li opet na vlast, omogućiti jednokratno, bez oporezivanja, podizanje 10 posto iznosa kapitalizirane štednje. vecernji.hr

woman 668