Bratovštine sjevernog dijela otoka Cresa

Fotografija0

Otvorenje izložbe u četvrtak, 18. kolovoza u 20 sati u Creskom muzeju, Ribarska ulica 7, Cres. Autorica izložbe je Marijana Dlačić

Fotografija0

Bratovštine su se razvile pod okriljem i za potrebe Crkve i liturgije, ali su imale velik značaj za lokalno stanovništvo jer su potpomagale svoje članove i njihove obitelji te su se brinule za razvoj naselja, odnosno one infrastrukture koja je bila potrebna puku. Na cresko-lošinjskom području su značajne i zbog očuvanja identiteta, budući da su sve do 17. st., kada je otočki knez zabranio njenu uporabu, njihove knjige pisane glagoljicom.

Bratovštine se međusobno razlikuju po svojim obilježjima. U svakom naselju je postojala „glavna“ bratovština nazvana po titularu mjesne crkve, a ujedno je i predstavljala određen oblik mjesne uprave (bratovština sv. Antuna Opata u Belom, sv. Marije u Dragozetićima i sv. Blaža u Predošćici). Osim ovih, postojale su i bratovštine priključene nekom oltaru u crkvi (na primjer, Bratovština sv. Fabijana i Sebastijana u Belom i u Dragozetićima). U 17. st. dolazi do „procvata“ marijanskih bratovština priključenih nekom redovničkom redu (bratovštine Gospe od Ružarija i Gospe Karmelske) te laičkih škola s isključivo vjerskom i dobrotvornom ulogom (bratovštine Presvetog Sakramenta i Duša u Čistilištu). Početkom 19. st., u vrijeme francuske uprave, bratovštine se ukidaju, iako neke od njih nastavljaju djelovati, no s bitno smanjenim utjecajem.

Izložba će biti tematski podijeljena na dva dijela: u prvom dijelu će biti prikazan povijesni razvoj bratovština s naglaskom na njihovu socijalnu i društvenu ulogu, a u drugom dijelu će biti pregled bratovština po naseljima.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca.

Otvoreno za posjetitelje:

01. travnja – 15. lipnja i 15. rujna – 15. listopada:
utorak – subota 9 – 12 h
praznikom, nedjeljom i ponedjeljkom zatvoreno

15. lipnja – 15. rujna:
utorak – nedjelja 10 – 13 i 19 – 23 h
ponedjeljkom zatvoreno