Ljetno popodne na rijeci Uni

Rijeka Una – jedna od najljepših europskih rijeka

rijeka UNA
Stojan, Miguel i Stela plove rijekom Unom

U Kozarskoj Dubici, nasuprot Hrvatske Dubice, nalazi se cafe-bar splav “Sveti Nikola”. Brojni gosti provode ljeto osvježavajući se u prekrasnoj rijeci, a zatim na plutajućem kafiću

foto galerijaPogledajte 20 foto galeriju!

Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su ugledavši njezinu jedinstvenu ljepotu uzviknuli Una – jedna, jedina.

Dužina rijeke Une iznosi više od 200 kilometara. Izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Hrvatskoj. Ulijeva se u rijeku Savu kraj Jasenovca.

Pored Une raste gotovo 200 različitih vrsta ljekovitih biljaka, Jedna od njih je rijetka biljka Unska zvončica koja je upravo dobila ime po rijeci Uni.

U rijeci Uni, prema podacima ribolovnih društava živi 28 različitih vrsta riba, a poneke mogu težiti i preko 30 kilograma.

U malu avanturu plovidbe rijekom Unom i ribičiju poveo nas je Stojan, predsjednik sportskog ribolovnog društva Klen iz Kozarske Dubice koje je osnovano još 1937. godine. Prekrasnog popodneva strastveni ribiči duž obala Une uživali su zabacujući svoj štapove s udicama samo njima poznatim mamcima. Riba nije grizla. Nitko ništa nije ulovio. Činilo se kao da u Uni i nema ribe. Naravno, ribički predsjednik nije slučano izabran. Veliki bucol, riba oko 2 kg, iz porodice grabežljivica, uskoro je ulovljen na upravo izrađeni mamac našag domaćina Stojana Kostića. 

Nakon uspješne ribičke avanture svi sretni osvježili smo se na velikom plutajućem kafiću, a Stela i Miguel još i zasladili ukusnim palačinkama.

Jedno nezaboravno popodne…

rijeka UNA 1
Veliki bucol je ulovljen na Stojanovu novu udicu

rijeka UNA 2

Ljeto na Uni 2016 12

Ljeto na Uni 2016 10
Sara i Mila uživaju na cafe-splavu Sveti Nikola

Ljeto na Uni 2016 15
Nakon ribičije ovježenje na plutajućem cafeu splava Svetog Nikole: Sniježana, Stojan, Rada, Stela, Miguel

rijeka UNA 7

Ljeto na Uni 2016 14

Foto: Stela Katić / Akademija-Art